IANE: Bugetul USL, un “start pozitiv” pentru guvernul USL

sadire stejar mario oprea si daniel iane1 IANE: Bugetul USL, un start pozitiv pentru guvernul USL poze

Guvernul USL a demonstrat că este capabil să organizeze un buget al anului 2013 echilibrat, apropiat de necesităţile cetăţenilor, ordonatorilor de credite şi cerinţelor organismelor europene. Proiectul de buget pentru anul în curs a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro şi un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
Alocarea resurselor financiare s-a făcut ţinând cont de actuala stare social -economică a României şi de analizele reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, care au previzionat o creştere economică de până la 2% pentru ţara noastră în 2013 si un deficit bugetar de 1,8%.
Uniunea Social Liberală şi-a concentrat eforturile pe ministere cheie, cum ar fi cel al Agriculturii, în vederea sprijinirii producţiei şi a iniţiativelor private. Astfel, Ministerului Agriculturii i-a fost alocată o sumă de 17,2 miliarde lei, care este mai mare cu 3,55% fata de cea cheltuită anul trecut, de 16,6 miliarde lei.
Pentru cetăţenii Colegiului pe care îl reprezint în Parlamentul României susţinerea politicilor de dezvoltare a agriculturii poate însemna un pas înainte pentru creşterea bunăstării personale.
Astfel, 5,6 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru subvenţii plătite direct pentru producţia de cereale, plante tehnice sau oleaginoase. Statul susţine şi producţia din zootehnie, prin intermediul unui program de ajutoare de stat, în valoare de 1,3 miliarde de lei.
Guvernul estimeaza ca pentru 2014, bugetul Ministerului Agriculturii va creste la 17.862.226 lei, in timp ce pentru 2015 si 2016, suma se va majora semnificativ, la 19.019.873 lei, respectiv 19.125.068 lei.
În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale, s-au luat decizii de sprijinire a claselor defavorizate, cum ar fi pensionarii şi şomerii. Astfel, valoarea punctului de pensie urmează să crească anul acesta cu patru procente, iar Guvernul a luat în calcul o scădere cu 29.000 de persoane a numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se, la sfârşitul lui 2013, la 465.000 de şomeri, faţă de 494.000, estimat la sfârşitul anului trecut. Scăderea ratei medii a şomajului va ajunge la 5,2 la sută în 2013, faţă de 5,6 la sută estimată pentru 2012.
În încheiere vreau să vă transmit faptul că, în momentul de faţă, Legea Bugetului României pe 2013, aşa cum a fost ea adoptată, reprezintă cea mai bună variantă de menţinere a echilibrului economic şi social, echilibru pe care am reuşit să îl dobândim în ultimele luni de guvernare USL şi, totodată, un start pozitiv pentru creşterea economică preconizată pentru acest an şi anii imediat următori.
Daniel Iane
Deputat PNL