Heineken bagă bule-n bugetul Craiovei, primăria face spume

bere Heineken bagă bule n bugetul Craiovei, primăria face spume poze

O modă nouă în arsenalul multinaţionalelor: fentarea bugetului local prin subevaluarea imobilelor. Fabrica de bere din Craiova s-a devalorizat într-un an cât alţii-n zece. Are clădiri cu 330 de miliarde mai iefitine decât anul trecut.   Multinaţionalele care fie au cumpărat fabrici fie au deschis supermarket-uri în Craiova aveau oricum o contribuţie pirpirie la bugetul local raportată la cifra de afaceri. singurul beneficiu direct pe care-l resimte bugetul local sunt taxele şi impozitele locale pentru terenuri şi clădiri, dar, mai nou, s-a găsit o cale de redus la minim contribuţia la bugetul municipal, care i-a băgat în trepidaţii pe edili. Concret, marile firme au găsit o cale să folosească în avantajul lor o prevedere legală menită tocmai să-i forţeze să cotizeze cât mai mult la bugetul local.

Pe vremea când valoarea imobilelor creştea an de an, a apărut o prevedere în legislaţia fiscală care forţa practic agenţii economici să-şi actualizeze valoare contabilă a imobilelor deţinute. Dacă îţi reevaluai clădirile cel puţin o dată la trei ani, plăteai impozit sub 2 la sută din valoare (1,8 la sută în cazul Craiovei). Dacă nu procedai la reevaluare şi menţineai clădirile deinute la valoarea istorică, erai taxat cu până la 15 la sută impozit.

Direcţia de Impozite şi Taxe a primăriei Craiova se confruntă acum cu reversul medaliei: un val de societăţi care declară că şi-au reevaluat în scădere valoarea clădirilor şi, vor să plătească un impozit mai mic. Exemplul cel mai notabil este Heineken România SA, care deţine şi fabrica de bere din Craiova, care a raportat recent o valoare a clădirilor pe care le deţine cu 330 de miliarde de lei vechi mai mică decât cea de anul trecut. Efectul imediat ar fi o scădere a încasărilor la buget estimată la câteva zeci de miliarde. Evenimentul i-a băgat în priză pe edili, care au demarat o inspecţie fiscală la producătorul de bere, unde vor să-şi trimită propriul evaluator. În plus, au trimis un şuvoi de adrese oficiale spre Bucureşti, cerând Guvernului să închidă portiţa legală rămasă în legislaţia fiscală, respectiv să precizeze că în cazul unei scăderi nerezonabile a valorii declarate a clădirilor, cota de impozitare creşte substanţial.

“Singura societate care a depus la Direcţia de Taxe şi Impozite valoarea de inventar a clădirilor diminuată este SC Heineken Romania. Este vorba despre o valoare de inventar diminuată cu circa 330 de miliarde de lei vechi, aproximativ cu 42 la sută mai mică faţă de cea declarată anterior. Reprezentanţii Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova au făcut adresă către SC Heineken România, prin care i-au fost înapoiate actele depuse, urmând ca direcţia de specialitate din cadrul Primăriei să facă o inspecţie fiscală şi să numească un expert evaluator care să stabilească valoarea de inventar justă. Această valoare diminuată nu va fi acceptată, ceea ce va înregistra în contabilitate va fi valoarea stabilită de evaluator, pe baza căreia se va face şi impunerea pentru respectiva societate. În acelaşi timp, Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova a făcut adrese către Ministerul de Finanţe, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Guvernul României, prin care solicită să se iniţieze un proiect care să reglementeze vidul legislativ existent, respectiv să se facă precizarea ce înseamnă reevaluarea şi ce reprezintă cota mică de impozitare”, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Carmen Licu.