Guvern: Ioan Dragoș Tudorache este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne

Premierul Dacian Cioloș a anunțat propunerile pe care le va transmite astăzi Președintelui României, domnul Klaus Iohannis:

  • Ioan Dragoș Tudorache este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne 
  • Paul Gheorghiu este propus pentru funcția de ministru – șef al Cancelariei prim-ministrului.

 

Ioan Dragoș Tudorache – elemente biografice;

Dragoș Tudorache a fost ministru, șef al Cancelariei prim-ministrului, poziție din care a coordonat implementarea politicilor publice la nivelul Guvernului.

Înainte de a prelua Cancelaria a activat în cadrul Comisiei Europene unde a gestionat subiecte precum Spațiul Schengen, regimul de vize și probleme privind migrația.

În perioada 2007-2015, Dragoș Tudorache a activat în funcții de conducere importante în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, poziție din care a avut relații constante cu Ministerul de Interne român, acumulând experiență pe subiecte aflate în gestiunea Ministerului de Interne (migrație, vize și Schengen).

Experiența în domeniul afacerilor interne:

•        2007-2009 – a pus bazele Facilității Schengen pentru România și Bulgaria, instrument care a finanțat cu 500 Milioane euro efortul României pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen

•        2009-2013 – a condus echipa care a dezvoltat și pus în funcțiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare polițienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. A fost numit și Director Executiv interimar al agentiei europene eu-LISA, pozitie din care a asigurat operaționalizarea “de la zero” a agenției, localizată în trei State Membre și mandată să gestioneze toate sistemele informatice în domeniul securității și gestiunii migrației, la nivelul UE.

•        2013-2015 – i-a fost încredințată unitatea de relații internaționale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migrației, vizelor și securității cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică și estică a UE.

•        Martie 2015 – numit șef al unității de coordonare și orientare strategică, poziție din care a urmărit îndeplinirea obiectivelor Comisiei Europene în materia politicilor de securitate (terorism, criminalitate organizata, cooperare polițienească), vize și migrație.

Din martie 2005 pana in mai 2007 – a coordonat procesul de aderare al Romaniei la UE, din partea Delegatiei CE la București, pe domeniile justiție și interne, având o interacțiune directa cu Ministerul de Interne pe proiectele majore la acel moment : securizarea frontierelor, reforma jandarmeriei, înființarea DGA.

Între 2000 si 2005, a coordonat in Kosovo activitatea instantelor penale extraordinare, sub egida ONU, care au judecat crimele de razboi si terorism savarsite pe teritoriul Kosovo in perioada conflictelor din fosta Yugoslavie.

1997 -2002  Judecator, Judecatoria Galati

Educaţie/Calificări

Oct 2015 Wharton School, University of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Drept

 

Paul Gheorghiu – elemente biografice;

Are o experiență solidă în administrația publică de coordonator la nivel de cabinet ministru în mai multe instituții precum Ministerul Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale, precum și în Camera Deputaților.

A absolvit Academia de Studii Economice București –și are un Master în Administrarea Afacerilor

Experiența în administrația publică:

•        Din 2015 până în prezent a fost director de cabinet al primului-ministru, poziție din care a participat la gestionarea priorităților strategice și operaționale legate de activitatea Guvernului

•        În perioada 2013-2014 a fost consilier personal al vicepreședintelui Camerei Deputaților, cu responsabilități în eficientizarea activității legislative

•        În 2012 a fost consilier al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului și aș ministrului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri

•        În perioada 2008-2011 Paul Gheorghiu a fost Consultant Senior – PricewaterhouseCoopers Romania

•        În 2006-2009 a fost vicepreședinte al Asociației Pro Democrația

 

Educație/Calificări:

Membru în cadrul ACCA „Association of Chartered Certified Accountants”, Marea Britanie – Contabilitate, Finanțe

2009 – 2011 – Diplomă de Master în Administrarea Afacerilor,

Contabilitare, Finanțe, Drept, Antreprenoriat – Academia de Studii Economice din București – Master în Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză

2006 – 2009 – Diplomă de Licență în Administrarea Afacerilor, Contabilitare, Finanțe, Drept, Antreprenoriat, Economie – Academia de Studii Economice București – Master în Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză