GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ „FRAŢII BUZEŞTI” CRAIOVA: Obiective îndeplinite în 2012

jandarmi conducere conferinta GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ „FRAŢII BUZEŞTI” CRAIOVA: Obiective îndeplinite în 2012  poze

EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ „FRAŢII BUZEŞTI” CRAIOVA ÎN ANUL 2012.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a asigurat măsurile de ordine publică atât în localitatea de reşedinţă, cât şi în zona de responsabilitate, pe timpul desfăşurării manifestărilor sportive (partidele de fotbal din cadrul Ligii I desfăşurate în municipiile Drobeta Tr. Severin şi Tg. Jiu, precum şi finala Europa League desfăşurată la Bucureşti), cultural artistice (Zilele Municipiului Craiova, spectacolele organizate de Primăria municipiului Craiova, sărbători câmpeneşti, spectacolul Romanian Music Awards, competiţiile sportive internaţionale desfăşurate la Sala Polivalentă), comemorative, religioase, pe timpul desfăşurării marşurilor, mitingurilor sau manifestaţiilor de protest de amploare din luna ianuarie (judeţul Dolj, municipiul Bucureşti şi Valea Jiului), pe timpul manifestărilor electorale şi cu ocazia alegerilor pentru administraţia publică locală, Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României şi alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
În anul 2012, efectivele GJMb Craiova au participat la executarea misiunilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, în sistem integrat, pentru prevenirea, combaterea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională, creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prezervarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.
În baza planurilor de cooperare, la solicitarea inspectoratelor de jandarmi judeţene, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a participat în zona pieţelor, târgurilor, instituţiilor de învăţământ, localurilor de alimentaţie publică precum şi în zone cu risc criminogen ridicat la misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice în mediul urban şi rural, executând misiuni în sistem integrat, atât prin sistemul patrulelor de jandarmi cât şi prin patrule mixte poliţie-jandarmi.
Unitatea noastră a participat, în sistem integrat, cu Poliţia Municipiului Craiova, la menţinerea ordinii şi siguranţei publice prin patrule mixte în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Craiova, atât pe timpul anului de învăţământ cât şi pe timpul examenelor de Bacalaureat şi concursului de ocupare a posturilor didactice vacante din învăţământul preuniversitar, sesiunea 2012.
În anul 2012 au fost executate 3242 misiuni de asigurare, menţinere şi restabilire a ordinii publice (la manifestări de protest; la manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, comemorative; la manifestări sportive; pe timpul campaniei electorale; desfăşurării alegerilor şi referendumului; pe timpul vizitelor oficiale; intervenţie la solicitări „112”; intervenţie la alte solicitări telefonice etc). În urma executării acestor misiuni jandarmii unităţii noastre au constatat, în mod independent, 46 de infracţiuni, iar în cooperare cu poliţia 387 infracţiuni. Au fost aplicate 297 de avertismente scrise şi 2780 de amenzi în valoare totală de 614350 lei. Au fost depistaţi 4 urmăriţi naţional.
În urma eforturile conjugate ale structurilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, infracţionalitatea sesizată la nivelul municipiului Craiova a scăzut cu 18%.
În anul 2012, au fost monitorizate 620 transporturi de produse cu caracter special şi de valori care au tranzitat zona de responsabilitate a unităţii.
Structura antiteroristă din cadrul unităţii a constituit rezerve de intervenţie, pentru a acţiona, la solicitare, în sprijinul efectivelor din paza şi protecţia transporturilor cu caracter special care au tranzitat zona de competenţă teritorială.
Au fost continuate parteneriatele cu instituţiile de învăţământ din judeţul Dolj, având ca obiective prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din zona instituţiilor de învăţământ, a comportamentului deviant şi a delicvenţei juvenile, şi acordarea sprijinului educaţional referitor la cunoaşterea legislaţiei în materie contravenţională/ penală, sensibilizarea şi educarea elevilor în scopul evitării consumului de droguri.
Astfel, s-au iniţiat şi desfăşurat 254 acţiuni de prevenire a fenomenului infracţional, prin Programele de prevenire intitulate „De la agresiunea verbală la violenţa fizică”, „Drogurile şi alcoolul îţi distrug viaţa” „Înlătură violenţa din arenele sportive”, „Jandarmii şi elevii spun nu violenţei în şcoli”.
În îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor specifice, GJMb Craiova cooperează cu structurile Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională şi cu alte instituţii ale statului şi colaborează cu organizaţii, instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice locale din zona de responsabilitate, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum şi cu persoane fizice, în condiţiile legii.
Toate activităţile de cooperare cu structurile MAI din zona de responsabilitate teritorială s-au desfăşurat în condiţiuni foarte bune, fără sincope şi disfuncţionalităţi de natură să impieteze eficienţa dispozitivelor adoptate, situaţia operativă fiind gestionată corespunzător.
Acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii:
– cu poliţia – razii, filtre, controale, descinderi în zone şi locuri cu potenţial criminogen ridicat;
– cu DIICOT – Serviciile Teritoriale Craiova şi Piteşti;
– cu executorii judecătoreşti;
– cu organele administraţiei publice locale;
– cu organele silvice;
– cu Garda de Mediu;
– cu ANPC, ORDA;
– cu Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Dolj.
Un aport deosebit în îndeplinirea cu succes a misiunilor de asigurare şi menţinere a ordinii şi siguranţei publice au avut şi cei 13 câini serviciu din dotare.
Pe linia combaterii criminalităţii organizate şi transfrontaliere, GJMb Craiova a participat, la solicitarea procurorilor DIICOT, la acţiuni de destructurare a unor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni informatice, clonare de carduri, înşelăciune, trafic de persoane, şantaj, infracţiuni cu violenţă, evaziune fiscală, contrabandă etc.
În concluzie, obiectivele unităţii stabilite pentru anul 2012 au fost îndeplinite în totalitate, iar în perioada următoare personalul unității noastre va depune toate eforturile pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului. În acest sens, în cadrul unității noastre, va fi adoptat un stil de muncă dinamic, participativ, bazat pe respectarea principiilor moderne ale unui management eficient, pe fermitate şi responsabilitate faţă de îndeplinirea atribuţiilor funcţionale, pe corectitudine în folosirea legală şi oportună a resurselor umane și materiale, astfel încât toate misiunile încredințate să fie executate cu maxim de profesionalism.