Green City Action Plan, în parteneriat cu BERD, la Craiova

Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au organizat, joi,  Evenimentul de lansare a Planului de Acțiune Orașe Verzi pentru municipiul Craiova – Green City Action Plan – GCAP

        A fost o dezbatere despre viitorul comunității, pornind de la cifrele existente, dar și de la oportunități pentru a soluționa o serie de probleme legate de starea mediului, inclusiv probleme legate de apă, aer și sol, potrivit reprezentanților autorităților locale.

„Această colaborare a venit în mod firesc după un şir de proiecte în care am colaborat cu Primăria şi companiile de utilităţi. Esenţial este că BERD se implică în proiecte care au impact pentru comunitate. Programul Oraşe Verzi nu se referă doar la investiţii de infrastructură, ci un set de măsuri soft şi hard care împreună contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului, a spaţiilor de locuit, a spaţiilor de recreere”, a precizat Venera Vlad, director în cadrul BERD România, la conferința de presă organizată la sediul primăriei Craiova.


„Noi am făcut strategii pentru dezvoltarea oraşului, acum lucrăm la Planul General de Urbanism al oraşului. Avem nevoie de o strategie, de un plan pentru menţinerea unui climat sănătos pentru cetăţeni, un plan în care să ştim ce avem de făcut, să nu facem o dezvoltare haotică. Am făcut paşi frumoşi: am reabilitat parcuri, am făcut parcuri noi, am reabilitat grădini, am dezvoltat cantitatea de masă verde din oraş, am făcut proiecte pe apă, pentru aducţiuni de apă de izvor, am făcut proiecte pentru transportul local de calitate ecologic, dar ele trebuie să fie prinse într-o strategie şi trebuie să aibă o dezvoltare foarte bine gândită pe termen lung. Principalul câştig din acest proiect este că cei care vor conduce primăria vor avea obligaţia să urmeze acest plan”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

 

     Planul de Acțiune Orașe Verzi „GCAP” face parte din cadrul proiectului Orașe Verzi implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și acoperă o gamă largă de provocări urbane legate de mediu. Este conceput pentru a ghida orașele prin intermediul a 4 faze principale – de la stabilirea unui Nivel de referință Orașe Verzi, dezvoltarea unui Plan de acțiune Orașe Verzi până la implementarea și raportarea progreselor și a rezultatelor. Metodologia ce stă la baza acestui plan de acțiune a fost elaborată de către BERD împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (“OCDE”) și cu Consiliul Internațional pentru Inițiative Locale în Sectorul de Mediu (“ICLEI”).