GJM: Dosare penale pentru operaţiuni ilegale cu articole pirotehnice

petarde jandarmi GJM: Dosare penale pentru operaţiuni ilegale cu articole pirotehnice poze

La fiecare sfârşit de an se înregistrează tot mai multe cazuri de folosire necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, aspect ce provoacă atât disconfort fonic cetăţenilor, răniri grave ale unor persoane, în special copii şi bătrâni, precum şi distrugeri de bunuri mobile şi imobile.
În acest sens, cele două unităţi de jandarmi din Craiova şi IPJ Dolj au în derulare un plan de acţiune în baza căruia jandarmii şi poliţiştii vor coopera în această perioadă, în vederea creşterii eficienţei şi menţinerii sub control a fenomenului infracţional la regimul materiilor explozive.
În primele două zile ale acestei săptămâni efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au întocmit, în 8 cazuri, actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice.
În ziua de 18 decembrie, în Piaţa Centrală, din Craiova, în jurul orei 13.30, jandarmii au prins în flagrant un bărbat – P. Gelu, în vârstă de 36 de ani, din Craiova, în timp ce oferea spre comercializare, dintr-o plasă, 1000 de petarde cu trei focuri. Cel în cauză a declarat că a cumpărat petardele, cu o zi înainte, de la o persoană necunoscută, cu suma de 6 lei cutia, iar acesta le comercializa cu 13 lei cutia. Persoanei respective şi celorlalte 7 prinse în flagrant desfăşurând o activitate similară, jandarmii le-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice.
Reamintim cetăţenilor că efectuarea, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, în conformitate cu legea nr. 126/1995.
Informăm cetăţenii că se vor efectua verificări, prin acţiuni punctuale, în complexele comerciale, pieţele agroalimentare şi în alte zone de comercializare identificate, în vederea stabilirii legalităţii operaţiunilor de deţinere, comercializare şi folosire a articolelor pirotehnice, precum şi întocmirea actelor premergătoare începerii urmăririi penale pentru cei care încalcă prevederile legale în domeniu.
Singurele articole pirotehnice care se pot comercializa, dar nu şi minorilor, sunt cele din categoriile 1 şi P1.
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu publicul – Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova