Geoană îl cheamă pe Barosso la dezbatere în România

usl 1 Geoană îl cheamă pe Barosso la dezbatere în România poze

Mircea Geoana, Presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Senatul Romaniei, i-a transmis Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, o scrisoare prin care il indeamna sa considere Romania ca gazda a uneia dintre dezbaterile comisarilor UE cu cetatenii statelor membre, serie de intalniri ce se va desfasura intre septembrie si decembrie, ce a inceput zilele trecute la Cadiz in Spania.
“Traim momente de cumpana, dar si de inspiratie pentru proiectul european. Sarcina pe care o avem cu totii este nu doar sa ne asumam masuri de crestere economica si lupta impotriva somajului, dar si sa construim o Uniune mai buna si mai corecta”, mentioneaza Mircea Geoana.
“Dialogurile incepute saptamana trecuta la Cadiz intre vicepresedintele Comisiei Viviane Reding si alti Comisari cu cetatenii europeni, programate intre septembrie anul acesta si decembrie anul viitor, sunt extrem de importante. Prima intalnire a avut loc in Cadiz, Spania, acum cateva zile. Acest dialog si aceasta consultare exprima solidaritatea Comisiei cu statele membre”, i-a transmis Geoana lui Barosso.
“Ca Presedinte al Comisiei pentru Politica Externa din Senatul Romaniei vreau sa subliniez importanta ca una din aceste intalniri sa fie in Romania. Eu si colegii mei credem ca este esential atat din motive interne, cat si din motive de agenda europeana. Este important pentru tarile de la frontiera Europei, care nu fac parte din Zona Euro, sa simta din nou ca fac parte din matricea europeana. Evitarea unei Europe in mai multe viteze trebuie sa fie analizata atat formal, cat si informal cu consultarea opiniei publice”, a adaugat Mircea Geoana.
“Cetatenii din Romania raman, in vasta lor majoritate, suporteri ai Uniunii Europene. Totusi, dupa o vara politica traumatica, publicul din Romania este divizat in a intelege si a aprecia rolul UE si al statelor membre. Acesta este un lucru ingrijorator si trebuie avut in vedere. Cetatenii din Romania trebuie sa vada in institutiile europene mai mult decat un tutore dur si autoritar. Ei trebuie sa vada in aceste institutii un prieten si un partener”.
Mai mult, Mircea Geoana a adaugat ca “Romania va avea alegeri parlamentare in cateva luni. Ar fi important si de o simbolistica majora ca noul Parlament sa gazduiasca aceasta conversatie fundamentala despre viitorul nostru democratic”.