Geoană: Decizie privind calendarul de aderare la Schengen la CE din decembrie

geoana pro schengen Geoană: Decizie privind calendarul de aderare la Schengen la CE din decembrie poze
Prin Hotararea Parlamentului nr.  nr.  47/18.06.2013, publicată în Monitorul oficial cu nr. 364/19.06.2013, a fost aprobata constituirea Comisiei Speciale pentru aderarea României la spațiul Schengen (Comisia Pro – Schengen). Preluând experiența similară a campaniei de aderare la Uniunea Europeană, Comisia își propune:
  • să colaboreze cu Guvernul şi cu celelalte autorităţi publice competente în vederea stabilirii unui calendar de acţiuni parlamentare care să  sprijine  aderarea României la spaţiul Schengen şi urmăreşte implementarea acestui calendar;
  • să participe, alături de reprezentanţii Guvernului şi ai altor autorităţi publice, la dezbaterea aspectelor legate de îndeplinirea condiţiilor impuse de Comisia Europeană şi de statele membre ale Uniunii Europene pentru aderarea României la spaţiul Schengen;
  •  să avizeze iniţiativele legislative al căror obiect de reglementare are incidenţă asupra domeniului aderării României la spaţiul Schengen.
Comisia Pro-Schengen este compusă din 19 membri (Laszlo Borbely, Natalia Intotero, Ovidiu Ganț, Florian Bodog, Mihai Viorel Fifor, Ana Birchal, Ioan Vulpescu, Dorel Căprar, Nelu Tătaru, Cătălin Boboc, Gigel Știrbu, Daniel Budurescu-Stamate, Cezar Preda, Haralambie Vochițoiu, Mario Caloianu și Dănuț Cristian Mihai), aparținând tuturor grupurilor parlamentare și este condusă de Mircea Geoană – Președinte, Laurențiu Roșca Țigăeru – Vicepreședinte, Traian Igaș – Secretar.
Dupa audierea reprezentanților Guvernului, Comisia a organizat o întâlnire cu ambasadorii statelor UE și Schengen la București, sub noua presedinție a UE – Lituania. În cadrul acestei întâlniri, a fost solicitat sprijinul misiunilor diplomatice europene pentru pregătirea unui calendar de acțiuni atât în Romania, cât și în statele care încă exprimă rezerve cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Mai mult, a fost subliniată importanța unei bune și transparente comunicări asupra motivelor care întârzie adoptarea unei decizii unanime asupra acestui subiect.

Totodată, au fost evocate elementele care, deși nu fac în mod juridic parte din dezbatere, influențează climatul politic din jurul deciziei Schengen: raportul Comisiei Europene cu privire la MCV, dezbaterea din jurul Guvernanței Schengen sau liberalizarea pieței muncii pentru lucrătorii români și bulgari pe piața muncii din UE de la 1 ianuarie 2014. Calendarul electoral din statele UE și apropierea alegerilor europene din mai 2014 creează un culoar propice pentru adoptarea unei decizii favorabile în urmatoarele câteva luni.

“Întărirea frontierelor României și stoparea joncțiunii dintre crima organizată de la Est cu cea din Vest este în primul rând interesul vital al României, dar și al tuturor statelor europene”, a declarat Mircea Geoană. Aderarea la spațiul Schengen reprezintă și un element de interes economic pentru firmele românești și străine din România, dar și pentru tranzitul de bunuri pe piața unică europeană și în relație cu partenerii extra-comunitari ai UE. Un sistem judiciar transparent și predictibil, continuarea luptei împotriva corupției la frontiere și în societate, reclădirea încrederii și reputației în Europa sunt interese majore ale României și nu simple obiective “de bifat” în relația cu Europa. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eliminarea MCV și intrarea în zona Euro sunt interese comune pentru viitorul proiectului european. O Europă divizată între Nord și Sud, între vechii și noii membri, între zona Euro și non Euro reprezintă riscuri severe pentru însuși viitorul Europei ca proiect politic și putere globală în secolul 21.

Referitor la criteriile de evaluare a statelor UE, Laszlo Borbely a declarat că „în domeniul minorităţilor, România recunoaşte existenţa tuturor minorităţilor şi le oferă spaţiu de exprimare în Parlament, în timp ce unele ţări europene nici măcar nu le recunosc existenţa, deci, cel puţin aici, nu există o abordare unitară europeană, ca şi în cazul cerut pentru România de MCV”.

Comisia va organiza în perioada următoare o întâlnire de coordonare cu reprezentanții mediilor economice, profesionale, culturale și ai comunităților românești din statele europene pentru declanșarea unui adevărat efort național pentru aderarea României la spațiul Schengen.