Franţa încheie Stagiunea Europa cu Simfonia a IX-a de Beethoven

Isabelle Cals Franţa încheie Stagiunea Europa cu Simfonia a IX a de Beethoven poze

Stagiunea Europa a ajuns la final, ultima săptămână fiind dedicată Franţei. Luni, 16 mai, de la ora 19:00, are loc întâlnirea melomanilor cu Alain Pâris – directorul muzical al Stagiunii şi preşedintele Concursului “Pro Musicis” Paris. Marţi, 17 mai, pianista Julie Alcaraz, studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris, susţine un recital neconvenţional la Muzeul de Artă din Craiova. Joi, muzicienii francezi se prezintă: dirijorul Alain Pâris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou şi baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin vor sta de vorbă cu melomanii, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii. Închiderea Stagiunii Europa are locvineri, 20 mai, ora 19:00 cu un concert vocal-simfonic, un adevărat regal al muzicii clasice. În program:

Pascal Zavaro: “La Bataille de San Romano” („Bătălia de la San Romano”) (primă audiţie)

Camille Saint-Saëns: “Dans macabru”, op. 40

Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a în Re minor pentru solişti, cor şi orchestră, op. 125

Nu întămplător, dirijorul francez, Alain Pâris, s-a oprit la „Simfonia a IX-a”, „Oda bucuriei”, din ultima parte, fiind imnul Uniunii Europene. „Uniți în diversitate” a devenit un slogan lipsit de conținut și o armă folosită de politicieni după bunul lor plac. Iată că o stagiune muzicală, dincolo de fragilitatea aparentă a mijloacelor, are potențialul de a ne ajuta să înțelegem mai bine diferența dintre cultură, așa cum era ea înțeleasă în trecut, și divertismentul de astăzi. Pentru că a existat, nu demult, o Europă în care compozitorii scriau cu intenția de a transcende timpul prezent, de a dura, de a dăinui pentru generațiile viitoare (Beethoven imagina o Odă a bucuriei care să învingă moartea și să fascineze publicul din viitor), în fața acestui spirit ne înclinăm astăzi, în speranța că ne vom ridica la înălțimea lui”. (Ivona Hristescu)

Una dintre cele mai vechi instituții muzicale românești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, ne-a oferit o surpriză în acest an: o stagiune dedicată tuturor celor 28 de state membre în Uniunea Europeană. Ideea este novatoare și extrem de meritorie, atât prin inedit și organizare, cât mai ales prin realizarea artistică, relevând talentul și abnegația muzicienilor acestei valoroase Filarmonici românești. Publicul craiovean și, grație transmisiunilor Tv şi on line, a avut șansa unei autentice conectări cu pulsul artistic european. Au fost interpretate lucrări ale unor compozitori aparținând unor teritorii sonore mai puțin cunoscute, compozitori tineri sau, dimpotrivă, clasici, formatori de Școală în țările lor. Au încântat publicul muzicieni de excepție, mulți veniți pentru prima dată în România, dar pe care, cu siguranță îi vom mai auzi” (compozitorul Ioan Dobrinescu).

Programul complet al Săptămânii Franţei:

LUNI, 16 MAI 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”

Întâlnirea melomanilor cu Alain Pâris – directorul muzical al Stagiunii şi preşedintele Concursului “Pro Musicis” Paris

Intrarea liberă

MARȚI, 17 MAI 2016, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ

“Convorbiri muzicale” (recital neconvențional):

Întâlnire cu pianista Julie Alcaraz, studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris

Intrarea liberă
JOI, 19 MAI 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”

“Muzicienii francezi se prezintă”:

dirijorul Alain Pâris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou şi baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin

Intrarea liberă

VINERI, 20 MAI 2016, ORA 19:00 – FRANŢA

Concert vocal-simfonic

ORCHESTRA SIMFONICĂ ŞI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: ALAIN PÂRIS

SOLIŞTI:

ISABELLE CALS

soprană

SÉVERINE MAQUAIRE

mezzosoprană

DAVID TRICOU

tenor

JEAN-GABRIEL SAINT-MARTIN

bariton

În program:

Pascal Zavaro: “La Bataille de San Romano” („Bătălia de la San Romano”) (primă audiţie)

Camille Saint-Saëns: “Dans macabru”, op. 40

Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a în Re minor pentru solişti, cor şi orchestră, op. 125

Dirijor cor: MANUELA ENACHE