Fotoclubul Mircea Faria: Expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a Fotografiei în România

Invitatie expo 12 ianuarie fata Fotoclubul Mircea Faria: Expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a Fotografiei în România poze

Vă aducem la cunoștință că Fotoclubul Mircea Faria organizează o expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a Fotografiei în România.

Manifestarea este găzduită de sala de expoziții ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din Craiova – strada Unirii și se va desfășura între 12 și 19 ianuarie 2015.

 

Vernisajul expoziției va avea loc în ziua de luni 12 ianuarie 2014, ora 18.00.

*

 

Fotoclubul „Mircea Faria” este o organizație neguvernamentală și nonprofit cu sediul în Craiova. După mai bine de cincizeci de ani de activitate neîntrerupta, ne mândrim cu un bilanț deosebit: organizarea a zeci de saloane naționale și expoziții organizate pe simezele craiovene, nenumărate participări ale membrilor clubului la expoziții naționale și internaționale, sute de confirmări prin premii și distincții venite din toate colțurile lumii.

Vom mai adăuga că dintre membrii fotoclubului au făcut sau fac parte fotografi de excepție, cunoscuți și recunoscuți în țară și peste hotare, precum: Mihai Dan Calinescu, Roman Kalbulitschi, Nicu Dan Gelep; Cristinel Tranca, Iulius Stefanescu, Victor Boldar, Constantin Concu, Constantin David și mulți alții. Nu întâmplător, acestor veritabili maeștri ai artei fotografice, le este dedicată o zonă aparte în expoziția ce urmează a fi vernisată luni, iar publicul craiovean va avea posibilitatea de a admira câteva din lucrările originale semnate de aceștia.

*

Mircea Faria s-a născut la Craiova în 23 iulie 1920. În perioada 1965-1982, a fost profesor de tehnică şi artă fotografică la Institutul de Arte Plastice din București. Printre alte activități, a fost și coordonatorul ştiinţific al dicţionarului fotografic „Fotografia de la A la Z” apărut la Editura Tehnică în anul 1973, sub semnătura lui Mircea Novac. Având peste 900 de participări la saloane naţionale şi internaţionale de artă fotografică precum şi peste 250 premii şi distincţii primite pentru lucrările sale, Mircea Faria este unul dintre cei mai titraţi artişti fotografi din Romania, iar lucrarea „Se lasă noaptea” a fost expusă în toata lumea de 158 de ori şi a obţinut 60 de premii.

În semn de recunoştiinţă pentru personalitatea și creația acestuia, asociația artiștilor fotografi craioveni poarta numele ilustrului profesor.

*

11 ianuarie a devenit Ziua Artei Fotografice în România, începând cu anul 2010, ca urmare a unei hotărârii de Guvern inițiate de Kelemen Hunor, Ministrul Culturii din perioada respectivă. A fost aleasă această zi, deoarece pe data de 11 ianuarie 1812 s-a născut Carol Popp de Szathmári unul dintre primii fotoreporteri de război ai lumii, care a trăit şi a lucrat în Bucureşti timp de o jumătate de secol. Ziua Fotografiei trebuie să fie un prilej pentru organizarea de acţiuni culturale, simpozioane, expoziții, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică inspirată de arta fotografică. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale trebuie să acorde sprijinul lor,  astfel încât manifestările ocazionate de eveniment să fie posibile.

Expoziția dedicată de Fotoclubul Mircea Faria pentru Ziua Națională a Fotografiei, este susținută cu lurările următorilor artiști fotografi (nominalizați în ordine alfabetică): Remus Badea, Cristian Bălă, Victor Boldâr, Ștefania Buzatu, Horațiu Buzatu, Florin Chirea, Doru Dădălău, Constantin David, Sorin Danciu, Dorian Delureanu, Mihai Diaconu, Sorin Goanță, Constantin Ticu Gruescu, Marius Nitipir, Marius Ologu, Vlad Țigănilă, Oana Țigănilă, Dan Țigănilă, Marinel Tira, Claudiu Vulpan.