Ford, garantat de stat

ford Ford, garantat de stat poze

Acordul de garantare pentru împrumutul de 400 de milioane de euro acordat Ford de BEI a fost semnat astăzi la Bucureşti. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea uzinei de automobile de la Craiova, unde vor fi produse un autotursim de mic litraj şi un nou tip de motor ecologic marca Ford. 

“Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Băncii Europene de Investiţii au semnat astăzi, la Palatul Victoria, în prezenţa primului-ministru Emil Boc, un acord de împrumut în valoare de 400 milioane euro, care va fi garantat de statul român în proporţie de 80%.
„Garanţia pe care statul român o acordă pentru Ford România este o dovadă a recunoaşterii importanţei şi a locului pe care Ford îl are în economia românească. Sperăm în continuare ca, prin această investiţie, să avem locuri de muncă mai multe în România, transfer de tehnologie şi, evident, extinderea activităţii companiei la standardele pe care şi le doreşte”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Premierul a menţionat că, în perioada următoare, Ministerul Finanţelor va pregăti cadrul normativ pentru extinderea utilizării garanţiilor de stat şi în alte domenii de activitate, atât pentru susţinerea administraţiilor locale, cât şi pentru sprijinirea întreprinderilor, în vederea protejării locurilor de muncă.
La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu a arătat că acest proiect este unul vital pentru economia României, cu influenţă majoră asupra produsului intern brut şi a exporturilor.
„Am fost implicat în acest proiect de la început şi sper că o să ajung să văd şi finalul său, peste 18 luni, atunci când Ford va produce 250.000 de maşini anual la Craiova”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Vicepreşedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, a menţionat că  împrumutul acordat Ford are în vedere stimularea producţiei de automobile şi, implicit, a economiei româneşti, afectată de criza economică mondială.
Vicepreşedintele Ford, Wolfgang Schneider a punctat, la rândul său, importanţa acestui împrumut nu numai pentru Ford România ci şi pentru Ford Europa şi a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat.
“Vom folosi fondurile pentru a crea produse noi la Craiova. Ne asumăm o provocare foarte mare de a transforma uzina din Craiova într-o companie importantă pentru grupul Ford”, a afirmat  Wolfgang Schneider, precizând că garanţia statului român permite grupului Ford să îşi asigure lichiditatea, în acestă perioadă de criză”, precizează un comunicat de presă al Guvernului.