Filarmonica „Oltenia”: Să-l (re)descoperim pe Haydn. Prima auditie la Craiova – Missa in tempore belli

Seria de concerte, inaugurată în toamna anului trecut de Filarmonica „Oltenia”, „Să-l (re)descoperim pe Haydn” continuă  vineri, 20 februarie, de la ora 19:00.Este vorba despre un concert vocal-simfonic ce va propune spre audiție Simfonia nr. 88 în Sol major, Hob.I:88, și „Missa in Tempore Belli” pentru solişti, cor şi orchestră, Hob.XXII:9 – primă audiție la Craiova. Își vor da concursul Corala Academică și Orchestra Simfonică ale Filarmonicii craiovene, cu Orazio Baronello (Italia) la pupitrul dirijoral, soliștii Anna Mirescu (soprană), Claudia Codreanu (mezzosoprană), Nicolae Simonov (tenor) și Ştefan Schuller (bas).

orazio baronello1 Filarmonica „Oltenia”: Să l (re)descoperim pe Haydn. Prima auditie la Craiova   Missa in tempore belli poze

Scrisă în 1786, Simfonia nr. 88 în Sol major constituie o etapă importantă în cristalizarea concepţiei simfonice haydniene. Chiar situarea ei – ax de simetrie între compoziţiile de gen pariziene şi cele londoneze – îi conferă unicitate, lucrarea fiind rezultatul unor acumulări progresive, revelate subtil în pagini muzicale de o extraordinară frumuseţe.

2015 02 20 400 Filarmonica „Oltenia”: Să l (re)descoperim pe Haydn. Prima auditie la Craiova   Missa in tempore belli poze

”Missa in tempore belli” (”Missa în vreme de război”) este  una dintre cele mai populare din cele paisprezece misse compuse de Haydn. Lucrarea exprimă un sentiment pacifist, chiar dacă nu există nici un mesaj explicit în text, și nici un indiciu clar furnizat de compozitor. Insă construcția missei și atmosfera degajată, se constiutie într-un manifest care pledează pentru pace și armonie, subliniind ravagiile și ororile violenței și urii dintre oameni.

Preţurile biletelor: 15 lei și, pentru elevi, studenţi, pensionari, 10 lei.