Filarmonica Oltenia: Lacul lebedelor – ultimul cuvânt al secolului 19

Vineri, 3 aprilie 2015, începând cu ora 19:00, reputatul dirijor şi compozitor Marius Hristescu va  conduce muzical Orchestra Simfonică a Filarmonicii ~Oltenia~, în program fiind incluse lucrări de Ottorino Respighi: Suita “Păsările” şi “Arii şi dansuri antice”   şi  de  Piotr Ilici Ceaikovski: “Lacul lebedelor” (selecţiuni din balet) .

Marius Hristescu7 400 x 600 Filarmonica Oltenia: Lacul lebedelor – ultimul cuvânt al secolului 19 poze

Suita „Păsările” de Respighi este gândită ca o parafrază la piese scurte, aparținând compozitorilor italieni și francezi ai secolelor 17 și 18 care excelau în domeniul miniaturii programatice. Suita cuprinde: „Preludio” de Bernardo Pasquini; „Porumbelul” de Jacques de Gallot; „Găina” de Jean Philipp Rameau;„Privighetoarea” (anonim englez, sec. 16); „Cucul” de același Pasquini. Vocile caracteristice, cântecul păsărilor sunt „încadrate” în structuri independente scrise cu precădere în forme dansante, ceea ce creează  tablouri muzicale colorate printr-o orchestrație strălucitoare.

2015 04 03 marius 400 Filarmonica Oltenia: Lacul lebedelor – ultimul cuvânt al secolului 19 poze
În „Arii şi dansuri antice”  de Ottorino Respighi, compozitorul se dovedește un maestru al culorii, al nuanțelor discrete, păstrînd „parfumul” de altădată al discursului muzical elegant, de un rafinament aparte.
Celebritatea lui Ceaikovski se datorează într-o proporție însemnată baletelor sale. Din muzica baletului „Lacul lebedelor”, în concertul de vineri seara, se cântă cele mai reprezentative pagini, într-o succesiune ce conferă muzicii o expresie de un cald lirism, dar și antren dansant.