Filarmonica Oltenia: “Filarmonica pentru Copii”. Concerte educative pentru clasele V – VIII

comunicatus Filarmonica Oltenia: “Filarmonica pentru Copii”. Concerte educative pentru clasele V   VIII poze

 

LUNI, 29 OCTOMBRIE 2012, ORELE 11:00 ŞI 13:00. “Filarmonica pentru Copii”. Concerte educative pentru clasele V – VIII

Îşi dă concursul: CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR ŞI PREZENTATOR:MANUELA ENACHE
În program:
Richard Rodgers: Cântecul gamei

T. Teodorescu: Fata de păstor

Carl Maria von Weber: Corul vânătorilor din opera “Freischütz”

Adrian Pop: Colindul “Vine hulpe di la munte”

Timotei Popovici: La oglindă (versuri: George Coşbuc)

Luigi Cherubini: Canon

Wolfgang Amadeus Mozart: Cântec de primăvară

Mihail Berezovschi: muzică bisericească – Tatăl nostru

Gheorghe Danga: Sârba-n căruţă (prelucrare folclorică pe versuri populare)
Participă elevi şi cadre didactice din municipiul Craiova, după cum urmează:
– de la ora 11:00: Colegiile Naţionale „Fraţii Buzeşti” şi „Ştefan Velovan”; Şcolile Gimnaziale „Elena Farago” şi „Sf. Dumitru”;
– de la ora 13:00: Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Teoretic „Henri Coandă” şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu”.
“Muzica este oglindă a sufletului omenesc. Ea porneşte din inimă şi se adresează inimii.” (George Enescu)

“Sala de concerte a Filarmonicii “Oltenia” Craiova îşi deschide “porţile” în întâmpinarea tinerilor interesaţi să descopere sensul muzicii.
Corala Academică a Filarmonicii “Oltenia” doreşte ca prin acest eveniment să aducă elevii mai aproape de muzica de calitate; astfel, repertoriul a fost ales în conformitate cu programa şcolară şi exigenţele înalte ale instituţiei, păstrându-se în acelaşi timp nota de prospeţime şi jovialitate specifică vârstei copilăriei.
Ne-am propus ca în cadrul acestui proiect elevii (cls. V – VIII) să observe diferitele procedee muzicale prin care o melodie simplă se poate dezvolta şi poate căpăta diferite forme. Aşadar, tiparul – melodia va parcurge următorul traseu: melodie fără text (vocalizarea melodiei), melodie cu text, armonizarea melodiei pe două voci, trei voci, urmând interpretarea acesteia în aranjament pentru cor mixt (pe patru voci).”
Manuela Enache

 

MANUELA ENACHE

Născută în anul 1984, Manuela Enache a început studiul viorii la vârsta de opt ani, sub îndrumarea mamei sale. A urmat, apoi, cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” (clasa de vioară).
În perioada 2004 – 2008 şi-a continuat pregătirea muzicală în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmând în paralel şi modulul instrumental de vioară (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Printre alţi profesori, sub îndrumarea cărora şi-a perfecţionat pregătirea muzicală, se disting: Dinu Ciocan, Dan Buciu, Dan Dediu.
În 2010, a absolvit cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Stilistică dirijorală), iar în perioada 2009 – 2010 a beneficiat de o Bursă de studii în cadrul Conservatorului din Birmingham/Marea Britanie (specializarea Dirijat coral). Pe durata acestor studii, Manuela Enache s-a implicat activ în calitate de dirijor al Corului „Camerata”, alături de care a susţinut concerte şi a realizat imprimări audio. În aceeaşi perioadă, a participat la workshop-ul educaţional de muzică contemporană „Maze”.
Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova şi a Corului Teatrului Liric din Craiova (1994 – 1998); instrumentist al Orchestrei Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova (2002); artist vocal în spectacolul de teatru „Lucrezia Borgia” (Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” – Bucureşti); membră a Corului „DaCapo” (2006). În anul 2008 a participat, în calitate de artist vocal, la Concertul – Medalion „Ştefan Niculescu” (Ateneul Român). Alături de Corul Bisericii „Delea Nouă” din Bucureşti, a întreprins un turneu în Austria (Viena) şi Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 – 2009, a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar in 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional „George Enescu” – Bucureşti.
Ca activitate jurnalistică, Manuela Enache a realizat Cronica de Concert, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de activitate – Radio România şi s-a clasat pe Locul al III-lea la concursul desfăşurat în cadrul workshop-ului „Fii reporter la Radio România Muzical” (2008).
În iunie 2010, a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs „De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, cu aplicativitate la Corul Operei Naţionale – Bucureşti.
În prezent, Manuela Enache este maestru de cor al Filarmonicii „Oltenia” şi profesor în cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova.