Filarmonica Oltenia: Craiova Muzicală – Recital Duo ANA TOPALOVIC (violoncel) – BOJANA ZDRAVKOVIC (pian)

Ana Topalovic PLUS BOJANA Filarmonica Oltenia: Craiova Muzicală   Recital Duo ANA TOPALOVIC (violoncel)   BOJANA ZDRAVKOVIC (pian) poze

MARŢI, 19 NOIEMBRIE 2013, ORA 19:00 SALA FILARMONICII „OLTENIA” – “playing-dancing” – Recital susţinut de Duo ANA TOPALOVIC (violoncel) – BOJANA ZDRAVKOVIC (pian)


În program:
Gaspar Cassadó: Requiebros

Enrique Granados: Dans spaniol nr. 2

Frédéric Chopin: Polonaise Brillante, op. 3

Igor Stravinski: Menuet şi Final din Suita Italiană

Serghei Rahmaninov: Dans oriental

Astor Piazzolla: Le Grand Tango

* Preţul biletului: 10 lei; concert în abonamentul festivalului
Violoncelista ANA TOPALOVIĆ

Născută la Belgrad, Ana Topalović a început lecţiile de pian pian la vârsta de şase ani, urmând ca peste trei să-şi exprime preferinţa pentru studiul violoncelului. A absolvit cu rezultate strălucite Conservatorul din Viena (în dubla specializare interpretare instrumentală – violoncel şi pedagogie muzicală), sub îndrumarea profesorilor Jontscho Bayrov, Lilia Schulz-Bayrova şi Martin Hornstein (Altenberg Trio), perfecţionându-şi apoi tehnica interpretativă la Hochschule für Musik (Köln), cu reputata violoncelistă Maria Kliegel; în 2010 a obţinut titlul de Maestru al Artelor la Conservatorul din Viena.
Mândrindu-se cu o carieră artistică de excepţie, violoncelista Ana Topalović este o prezenţă activă a scenei internaţionale de concert, remarcându-se atât în ipostaza de solist concertist, cât şi ca pasionată interpretă de muzică de cameră.
Dincolo de repertoriul consacrat de concert, programele sale includ şi titluri mai puţin cunoscute din creaţia contemporană, alături de propriile aranjamente şi transcripţii destinate diferitelor formaţii camerale. Însă preocuparea sa artistică fundamentală rezidă în promovarea cu precădere a muzicii contemporane, în acest sens o serie de compozitori (Nelly LiPuma, Carlos Peron Cano) i-au dedicat lucrări tinerei interprete cu scopul de a le prezenta în primă audiţie, făcându-le astfel cunoscute publicului larg.
De-a lungul timpului, a colaborat cu o serie de compozitori renumiţi (Friedrich Cerha, Johana Doderer, Thomas Larcher, René Clemencic, Horst Ebenhöh, Călin Ioachimescu ş. a.) şi a cucerit premii importante la competiţiile internaţionale. În anul 2011 a câştigat Marele Premiu XX IBLA, drept pentru care a fost invitată să susţină un turneu de concerte în S. U. A., prilej cu care a debutat la prestigioasa Carnegie Hall (mai 2012), într-un concert apreciat ca “excepţional… frumos” (“The Sound Word Sight Magazine”, New York).
Tot în acelaşi an a câştigat Premiul al II-lea la Concursul TIM de la Paris şi Premiul Concursului Internaţional “Albert Mamriev” (Braunschweig, Germania) – ca membră a Vienna String Duo.
Printre muzicienii alături de care s-a afirmat pe scenele de concert se regăsesc nume de referinţă, precum Natalia Gutman, Frans Helmerson, Martin Löhr (Berliner Philharmoniker), Christoph Stradner (Wiener Symphonikern), Robert Nagy (Wiener Philharmoniker), Csaba Onczay, Young Chang Cho, Ştefan Popov, Daniel Barenboim, Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Peter Keuschnig, Mihaela Ursuleasa, Christoph Staude, Erwin Schrott, Paul Rosner şi Yakov Kreizberg.
A participat în juriile unor concursuri internaţionale şi a susţinut concerte şi recitaluri în Europa, America şi Asia, în dubla calitate de solist concertist şi de membră a unor formaţii camerale (Vienna String Duo, Janoska Ensemble, Trio Incognito, Ensemble Hombroich, Pierrot Lunaire Ensemble Wien, Burst Trio, Vienna Celloduo, Palestra Trio ş. a); a realizat numeroase înregistrări penru posturile RBB, ORF, RTS, TVR şi TV Metropolis.
În prezent, Ana Topalović locuieşte la Viena, unde desfăşoară şi o intensă activitate pedagogică. Instrumentul pe care cântă este un valoros violoncel construit de R. şi A. Gagliano în anul 1815.

Pianista BOJANA ZDRAVKOVIĆ

Originară din Serbia, pianista Bojana Zdravković a fost iniţiată la vârsta de şase ani în studiul pianului de către tatăl ei, renumit acordor şi tehnician specializat în mecanica pianelor. A urmat apoi Şcoala de Muzică “Bozidar Trudić”, sub îndrumarea prof. Violeta Pancetović. Cu o rapiditate uimitoare micuţa pianistă a înregistrat progrese în însuşirea tehnicii pianistice, astfel că la vârsta de treisprezece ani a devenit eleva Colegiului de Muzică “Mokranjac” din Belgrad, unde şi-a continuat pregătirea de specialitate la clasa prof. Bozena Griner.
Pe parcursul anilor de formare profesională, Bojana Zdravković a studiat cu unii dintre cei mai importanţi pianişti şi pedagogi: la Viena – mai întâi, la Konservatorium der Stadt (cu prof. Leonid Brumberg), apoi la Universität für Musik und darstellende Kunst (cu prof. David Lively, sub îndrumarea căruia avea să se perfecţioneze ulterior şi la École Normale de Musique de Paris); tot la Viena, a finalizat studiile de master, la clasa prof. Jan Gottlieb Jiracek.
A câştigat Premiul I şi Premiul Special la Concursul “Arthur Rubinstein” de la Paris, Premiul al II-lea la Concursul “Frédéric Chopin” de la Roma, precum şi prestigioasele burse de studiu ale Fundaţiilor “Herbert von Karajan” (Viena) şi “Les Amis de la Musique” (Paris).
Bojana Zdravković desfăşoară o intensă carieră artistică, atât în ipostaza de solist concertist, cât şi ca membră a unor formaţii camerale, performanţele ei artistice fiind apreciate pretutindeni unde a avut prilejul să evolueze pe scenele de concert europene şi nord-americane.
Simultan, se dedică activităţii pedagogice, predând lecţii de pian copiilor talentaţi, pasionaţi de studiul temeinic al muzicii.