„Fiecare Copil în Grădiniță“ – rezultate spectaculoase în Dolj

prioteasa bercea hawke „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze

 Proiectul implementat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale a fost declarat, oficial, drept unul de succes, reușind să aducă sute de copiii, dar și de părinți la grădiniță, în cele cinci comune din Dolj în care este implementat.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, alături de reprezentanții ISJ Dolj și ai asociației, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke – cofondatori, au prezentat rezultatele înregistrate în grădinițele doljene din POdari, Amărăștii de Jos, Calopăr, Cetate și Valea Stanciului.

prioteasa hawke ovidiuro cj dolj „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze

 

Șeful administrației județene s-a declarat încântat de efectele programului, pe care susține că și l-ar dori extins la nivelul întregului județ, mai marii CJ Dolj arătându-se dispuși să contribuie la acest proces cu resursele de care dispun.

prioteasa hawke „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze

„Fiecare Copil în Grădiniță“ este un proiect de succes. Am vorbit în dese rânduri despre acest demers absolut admirabil, care, în Dolj, a început prin a fi implementat în localitățile Amărăștii de Jos și Podari. De-a lungul timpului, foarte multe persoane importante au ajuns în cele două comune, iar în urmă cu doi ani la Podari au mers ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Excelența Sa Martin Harris, președintele Camerei Comunelor, domnul John Bercow, președintele Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, oficialități locale și județene. Doljul este unul dintre județele care au deja o tradiție în implementarea acestui proiect, ce vizează copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, care provin din medii defavorizate. Susținem cu toată puterea inițiativa Asociației OvidiuRo, un program prin care micuții sunt încurajați să meargă la grădiniță, prin oferirea de tichete sociale în valoare de 50 de lei familiei. În România, doar o treime dintre copiii de această vârstă merg la grădiniță, locul care constituie baza de pornire în viață. În județul nostru, sunt foarte mulți părinți care nu-și permit să-și susțină copiii în sistemul de învățământ preșcolar. Aceste tichete sunt oferite cu o singură condiție: prezența zilnică la grădiniță. Proiectul „Fiecare Copil în Grădiniță“, inițiat în Dolj în cele două localități amintite, Amărăștii de Jos și Podari, a fost extins anul trecut cu încă patru comune: Cetate, Maglavit, Valea Stanciului și Calopăr.
Rezultatele sunt spectaculoase. În localitatea Cetate, nou inclusă în proiect, numărul copiilor din medii defavorizate care merg la grădiniță a crescut de peste trei ori, iar în Maglavit și Valea Stanciului s-a dublat. Dorința noastră, a consiliului județean, este de a extinde acest demers la nivelul întregului județ și de a găsi soluțiile legale prin care să sprijinim o asemenea inițiativă”, a declarat Ion Prioteasa, la conferința de presă susținută la Palatul Administrativ din Craiova.

 

OVIDIURO raportează o creștere de 166% a numărului de copii atrași în program, peste 400 de micuți beneficiind alături de părinți de proiectuș derulat de asociație pe raza județului Dolj. Doljul este de altfel județul în care s-a înregistrat cea mai mare rată de creștere a prezenței în grădinițe, ca efect al programului care prevede stimularea familiilor nevoiașe prin acordarea de tichete sociale, cu obligația părinților de a participa activ la educația propriilor copii. 

Fiecare Copil in Gradinita 2 „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze 

Anul acesta școlar, jumătate din cei aproape 850 de copii înscriși la grădiniță în   6 comune din Dolj au beneficiat de proiectulFiecare Copil în Grădiniță în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, implementat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale.Astfel, datorită proiectului, 418 copii ce provin din familii cu o situație financiară precară au fost susținuți să meargă zilnic la grădiniță începând din luna septembrie 2014, comparativ cu 157 de copii, în anul școlar 2013-2014 (atunci când programul era implementat în doar 2 comunități). Obiectivul OvidiuRo este ca, având suportul partenerilor, să aducă la grădiniță fiecare copil din județul Dolj – ca prima șansă la educație și la ruperea cercului vicios al sărăciei.

Fiecare Copil in Gradinita 3 „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze

Proiectul, parte din programul Fiecare Copil în Grădiniță, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, se desfășoară pe perioada acestui an școlar și are o valoare totală a finanțării de 244.131 de Euro, din care 70.000 de Euro sunt alocați proiectului în județul Dolj, pentru cele 22 de grădinițe din comunele Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari și Amărăștii de Jos. În acest moment, datorită proiectului, în 5 din cele 6 comunități au fost identificați, înscriși și susținuți să meargă zilnic la grădiniță toți copiii defavorizați (în Calopăr, procesul de recrutare fiind încă în desfășurare).

Raportat la celelalte 2 județe parte din proiect – Brașov și Dâmbovița – Dolj a înregistrat cea mai mare creștere a ratei de prezență a copiilor săraci la grădiniță față de anul școlar precedent (+20%), cu rezultate foarte bune în Cetate, unde frecvența a crescut cu 48% (de la 38% în anul școlar anterior la 90% în luna decembrie, 2014). De asemenea, tot în Cetate, numărul copiilor săraci care frecventează regulat grădinița a crescut de peste 3 ori (de la 18 copii în anul școlar 2013-2014, la o medie de 61, începând cu septembrie 2014), în timp ce în Maglavit și Valea Stanciului s-a dublat. Ca procentaj pe județ, rata medie de prezență a copiilor din program a fost de 75% (față de 55% în anul școlar 2013-2014).

Fiecare Copil in Gradinita 1 foto credit Adrian Scutariu „Fiecare Copil în Grădiniță“  rezultate spectaculoase în Dolj poze

 „OvidiuRo a semnat recent un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Muncii – acord ce susține programul Fiecare Copil în Grădiniță și extinderea sa la nivel național. Este un semnal încurajator pentru noi și, desigur, partenerii noștri locali, fără suportul cărora rezultatele foarte bune ale programului nu ar fi fost posibile. Iar Dolj este unul din județele în care anul acesta am consolidat colaborarea și am construit impreună premisele favorabile pentru a extinde programul în toate comunitățile din Dolj.“ a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

    

Implicarea părinților dezavantajați în procesul de educație 

Începând cu luna septembrie, peste 200 de părinți care beneficiază de program în Dolj au participat la traininguri susținute de Asociația Learn&Vision, unde au primit informații despre cum să fie părinți mai buni pentru copiii lor.

Mai mult decât atât, interacțiunea cu părinții și implicarea lor în program și în procesul educațional al copiilor lor sunt consolidate în cadrul proiectului prin Ziua Părinților (o participare pe lună) și Părinte de Serviciu (5 participări pe an școlar) – acțiuni la care părinții din program sunt obligați să participe pentru a primi tichetele sociale.

Prof. Georgică Bercea-Florea, Inspector Şcolar General Dolj:Diferențele sunt uimitoare, în momentul în care intră în clasa pregătitoare, între copiii defavorizați care beneficiază de program și cei care au aceeași condiție socială, dar care nu au fost la grădiniță (sau au fost foarte puțin): vorbim de avantaje care țin în mod clar de cunoștințe, dar, mai mult decât atât, de puterea de integrare în colectivitate, de receptivitate, de gradul ridicat de cooperare și de înțelegere a necesității de a merge la școală – atât a copiilor, cât și a părinților lor. ”

Datorită proiectului Fiecare Copil în Grădiniță în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj, 1265 de copii din 19 comunități, proveniți din familii fără posibilități materiale merg regulat la grădiniță în anul școlar 2014-2015. Programul are ca obiective (1) creșterea numărului copiilor dezavantajați care au acces la educație preșcolară în cele trei județe și (2) consolidarea parteneriatului intersectorial, ca bază pentru extinderea proiectului la nivel județean.

 Despre programul Fiecare Copil în Grădiniță

Fiecare Copil în Grădiniță este în prezent implementat de OvidiuRo în43 de comunități din 11 județe, iar de el beneficiază 2.400 de copii defavorizați. Programul stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei (sub 150 de lei pe lună pe membru de familie) și a condițiilor de trai precare. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să nu aibă nicio absență nemotivată, iar părinții trebuie să participe la o activitate lunară în grădiniță și să ajute profesorul la grupă, de cinci ori pe an.

Programul funcționează după un mecanism care și-a dovedit eficiența în toate comunitățile în care este impementat: își propune să înlăture o parte din obstacolele economice care stau în calea prezenței celor mai săraci copii, sprijinind părinții dezavantajați să își aducă copiii la grădiniță, prin stimulente condiționate de prezenta zilnică. În plus, programul asigură rechizite, pentru ca toți copiii să aibă materialele necesare la grădiniță, iar unele primării acoperă costurile cu îmbrăcămintea si încălțămintea copiilor.

 

De ce este importantă educația timpurie?

Copiii proveniți din familii fără posibilități materiale, care nu beneficiază de educație timpurie, încep școala cu un decalaj educațional imens față de ceilalți copii. Aceste diferențe devin din ce în ce mai evidente în timp și afectează mai târziu participarea lor la școală și găsirea unui loc de muncă. Cofondatoarele Asociației OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, au observat că acest decalaj poate fi prevenit prin intervenție timpurie, începând de la grădiniță, atunci când se formează bazele pe care se vor așeza toate deprinderile de învățare și abilitățile copiilor.

Pe termen lung, OvidiuRo își propune să transforme Fiecare Copil în Grădinițăîn program național, finanțat din fonduri publice. Primul județ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale este Clujul, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

 

Momente semnificative în evoluția programului – primul semestru al anului școlar 2014-2015:

 • Proiectul a demarat cu 147 de copii din 2 comunități, Amărăștii de Jos (Ocolna) și Podari, în anul școlar 2011-2012; în anul școlar 2014-2015, FCG sprijină aproximativ 420 de copii din 6 comunități: Amărăștii de Jos, Calpăr, Cetate, Maglavit, Podari și Valea Stanciului.
 • Între 2010-2014, rata prezenței a fost între 78%-89%; media prezenței pe 5 ani: 82%.
 • Din septembrie 2014, în urma concursului lansat de Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar și OvidiuRo, FCG a fost extins pentru încă 240 de copii din județ.
 • Pe parcursul desfășurării programului, am organizat:
  • peste 20 de activități educaționale pentru copii (ateliere de vară și module Șotron Doi);
  • sesiuni de pregătire pentru 20 de profesori de învățământ preșcolar și mediatori școlari;
  • sesiuni de formare ale echipelor locale din șase comunități; și
  • programe pentru aproximativ 120 de părinți.