Festivalul Zaibărului şi al Prazului la Băileşti

m zaibar nea marin Festivalul Zaibărului şi al Prazului la Băileşti poze

Băileştenii aşteaptă oaspeţi în week-end, să uite de criză în patria lui nea Mărin, cu bucate tradiţionale, udate cu zaibăr.

Festivalul iniţiat de primarul de Băileşti, Costel Pistriţu, a ajuns la a treia ediţie în organizarea primăriei Băileşti, a Casei de Cultură din localitate şi a organizaţiei ATRECO.

“In perioada 16-17 octombrie 2010, localitatea Bailesti gazduieste cea de-a treia editie a Festivalului Zaibarului si al Prazului – ajuns deja marca a comunitatii locale.
Organizatorii acestei manifestari – Primaria Bailesti si Asociatia pentru turism Rural, Ecologic si Cultural din Oltenia (ATRECO) şi Casa de Cultura “Amza Pellea” Bailesti va invita sa participati la acest eveniment.

Bailestenii, sunt renumiţi pentru zaibarul pe care il fac. De anul trecut, zaibarul este marca inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Astazi, Amza Pellea, Oana Pellea, Marcel Iures sau Ion Colan, dar si zaibarul sau prazul –  reprezinta simboluri ale bailestenilor.

La festivalul din acest an vor concura pentru cel mai bun zaibar producatori de vinuri din Dolj, Mehedinti, Prahova, Arad, Harghita,Vrancea.
Sunt asteptati sa expuna lucrari ceramice mesteri populari din Dolj, Olt si Harghita.
Cu produse culinare vor participa la festival producatori din Dolj, Mehedinti, Harghita, Dambovita”, se arată într-un comunicat al asociaţiei ATRECO.

Trebuie spus că printre invitaţii de marcă de anul trecut la Festivalul Zaibărului s-a numărat şi preşedintele Traian Băsescu. (foto blog.zaibăr.ro)

m basescu zaibar Festivalul Zaibărului şi al Prazului la Băileşti poze

Iată şi principalele atracţii din programul Festivalului Zaibărului şi al Prazului din acest an.

Sambata, 16 octombrie 2010 de la ora 17.00, in Parcul localitatii Bailesti va avea loc un spectacol de muzica populara sustinut de Ansambluri folclorice din Bailesti, Giubega, Draganesti –Olt.

Duminica, 17 octombrie 2010 de la ora 9.30 , in Piata Agroalimentara localnicii si vizitatorii vor putea participa la un targ de toamna cu fructe si legume de sezon, unde vor expune spre vanzare producatori autohtoni. Tot aici isi vor da concursul intr-un spectacol de muzica populara si Ansamblurile Folclorice din Bailesti si Isalnita.
De la ora 10.30 va avea loc un spectacol de teatru stradal sustinut de echipa de teatru condusa de actorul Marian Râlea.

La ora 10.00 invitaţii vor pleca spre  casa memoriala a lui Amza Pellea unde se va sfinti si slobozi zaibarul, iar butoaiele pline din curtea lui Nea Marin vor fi urcate in trasuri si plimbate pe strazile orasului catre Parcul localitatii unde se va startul consursului pentru cel mai bun zaibar.
O comisie formata din degustatori specialisti va desemna cei mai buni trei producatori de zaibar.
Concursul va fi animat cu un spectacol de muzica populara sustinut de Ansamblurile din Bailesti si Giubega, si de membrii Ansamblului profesionist Doina Gorjului.

Pe langa diversele soiuri de must si vinuri, cei care vor participa la Festival vor avea ocazia sa deguste si produse traditionale, miei la protap, tocana, pastrama, muraturi, carnati afumati, mamaliguta, branzeturi, dar si nelipsitul praz.

Şi programul complet al festivalului via blog.zaibar.ro