Facultatea de Ştiinţe Sociale te pregăteşte să fii cetățean al prezentului

19553476 1390093964415773 855367295 n Facultatea de Ştiinţe Sociale te pregăteşte să fii cetățean al prezentului poze

Facultatea de Ştiinţe Sociale te pregăteşte să fii cetățean al prezentului

  • Interviu cu lect. univ. dr. Constantin Crăiţoiu, prodecan Facultatea de Ştiinţe Sociale

 

Ana Maria Petolescu*: Care sunt punctele tari ale facultăţii dvs?

Constantin Crăiţoiu: Facultatea de Științe Sociale are ca puncte tari faptul că studenții pot participa, în mod direct, la schimbarea vieții sociale, să contribuie la configurarea viitorului. Sociologii, spre de exemplu, sunt cei care se ocupă de explicarea fenomenelor sociale și să răspundă la întrebarea: Ce va urma?; Istoricii, evident, au o contribuție decisivă în cunoașterea trecutului și în evidențierea acelor repere care ne dau identitate; Asistenții sociali sunt chemați să rezolve, în acest moment, probleme sociale foarte grave, cum este cazul sărăciei, cum este cazul problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate; Specialiștii în științe politice vor fi chemați acum, mai mult ca oricând, să contribuie la înnoirea clasei politice; Studenții de la Relații Internaționale și Studii Europene au un rol, de asemenea, foarte important pentru ca România este parte a U.E., membră N.A.T.O., lumea în care trăim este deschisă; Filosofia răspunde la cele mai importante întrebări ale cunoașterii, iar cu acestea cred că am trecut prin toate specializările noastre.

 

A.M.P.: Ce abilităţi, ce competenţe dobândesc dacă urmează cursurile acestei facultăţi?

C.C.: Devin, cu toții, competenți să fie profesori, să lucreze în învățământul preuniversitar, să lucreze în domeniul cercetării, în toate cele șase direcții de specializare. De asemenea, au abilități distinctive în domeniul comunicării, în domeniul relațiilor publice, în domeniul organizațiilor internaționale. Fiecare specializare în parte are zonele sale de diferențiere.

 

A.M.P.: Ce oportunităţi oferă facultatea? (angajabilitate, profesii, practică)

C.C.: Oferă oportunităţi de dezvoltare personală foarte bune. Toate specializările noastre au o programă foarte vastă, foarte bogată, interdisciplinară. Ele te pregătesc ca cetățean ale acestor timpuri, cetățean al prezentului, foarte bine informat despre evoluția societății noastre, evoluția lumii, în general, prin studii de sociologie, antropologie, psihologie, politice ș.a.m.d. În același timp, absolvenții noştri își găsesc loc de muncă în domeniul științelor sociale, domeniu care se dezvoltă în România și inclusiv în regiunea în care ne aflăm. Ei pot să lucreze în instituții de învățământ, în instituții publice, fie că vorbim despre primării, de spitale, în domeniul mass-media, avem un număr însemnat de studenți care lucrează ca editorialiști sau ca reporteri, în domeniul cercetării etc.

 

A.M.P.: La ce concursuri sau proiecte pot participa studenţii în cadrul acestei facultăţi?

C.C.: Studenții pot fi voluntari într-o conferință internațională organizată de Centrul de Studii Politice Post-Comuniste și la care participă specialiști din întreaga lume și unde, studenții pot învăța cum să organizeze o astfel de conferință, cum să o pregătească și susțină. Avem deja o tradiție în participarea la conferințele internaționale studențești. Chiar la cea organizată în martie, studenții noştri au obținut cele mai importante premii. În toamnă, deschidem și noi, pentru prima oară, porțile unei Conferințe Naționale Studențești în care studenții noștri sunt invitați să realizeze comunicării științifice.

 

A.M.P.: Ce calităţi ar trebui să aibă viitorii studenţi care se înscriu la facultatea aceasta?

C.C.: Studenții care vor opta pentru această facultate trebuie să aibă dorință, responsabilitate față de ceea ce se întâmplă în viața socială. Să te anime gândul de a  schimba și de a îmbunătăți, din punct de vedere social, realitatea în care noi trăim. Să fie persoane dornice să învețe pentru că facultatea noastră le pune la dispoziție foarte multe oportunități. Trebuie să aibă această disponibilitate de a valorifica oportunitățile.

*Ana Maria Petolescu este studentă la Jurnalism, anul I