Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova: Doctorul de la Han

Lectoratul de limba bulgară (Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova) vă invită pe 1 noiembrie 2016, la comemorarea a 145 de ani de la dispariția eruditului bulgar Petăr Beron. La ora 10.00, la Colegiul „Carol I ” din Craiova se va depune o coroanăde flori la plăcuța comemorativă, iar de la ora 11.00, în Sala Albastră a Universității din Craiova va avea loc inaugurarea unei expoziții de postere privind viața și activitatea Doctorului Petar Beron, cu participarea Muzeului din Kotel – orașul natal al învățatului.

Vor participa câțiva foști lectori de limbă bulgară la Universitatea din Craiova, precum și cercetători de la Institutul de limbă și literatură bulgară din cadrul Academiei Bulgare.

Activitatea lui Petăr Beron este strâns legată de orașul Craiova, în special între anii 1832 -1839, când a fost medic aici, iar casa acestuia, situată în centrul orașului, conform testamentului lăsat, a fost donată mai târziu statului român. Casa a fost mai întâi transformată în primărie, iar în prezent face parte din complexul de clădiri în care își desfășoară activitatea Colegiul „Carol I”.

Doctorul Petăr Beron este autorul primului manual bulgar cu conținut laic, Abecedarul cu pești, tipărit în anul 1824 la Brașov, dar și autorul a peste 20 de lucrări științifice.

A locuit la București, Craiova, Brașov, Paris, Berlin, Londra, Viena, Praga și Atena.

Se retrage și moare la proprietatea sa din Craiova, un han la șoseaua Craiova-București. Denumirea de „Hanul Doctorului” se păstrează și astăzi și este atribuită complexului turistic din aceeași zonă.