Facultatea de Litere, în plină expansiune – Interviu cu conf. univ. dr. Florentina Anghel, prodecan al Facultății de Litere

poză Litere Facultatea de Litere, în plină expansiune   Interviu cu conf. univ. dr. Florentina Anghel, prodecan al Facultății de Litere poze

Facultatea de Litere, în plină expansiune

  • interviu cu conf. univ. dr. Florentina Anghel, prodecan al Facultății de Litere –

Teodora Argint*: Care sunt punctele tari ale Facultății de Litere?

Florentina Anghel: Facultatea de Litere este complexă, ea oferind toate cele trei cicluri de studii: licență, master și doctorat. Aceasta are multe puncte tari, pentru că pregătește studenții nu numai pentru limbi străine sau pentru a preda în învățământ, ci și pentru alte domenii, cum ar fi, să lucreze cu specialiști din IT sau lingviști, în firme multinaționale.

T.A: Ce abilități sau competențe dobândesc studenții dacă urmează cursurile acestei facultăți?

F.A: Prin disciplinele pe care le predăm, dar și prin activități extracuriculare, îi pregătim pe studenți să facă față cerințelor pieței muncii și încercăm să le dezvoltăm și abilitatea de a lucra la calculator, abilități de organizare, decizionale sau de negociere. Avem acorduri încheiate cu diverși parteneri din Craiova și din apropierea orașului, parteneri specifici domeniilor și specializărilor pe care le avem. Acesta este primul contact cu potențialul angajator al studentului. De asemenea, în ultimul timp există interes din partea firmelor pentru studenții noștri, firme care doresc să încheie parteneriate cu aceștia și să ofere burse pentru cei mai buni.

T.A: Ce oportunități oferă facultatea (angajabilitate, profesii, practică)?

F.A: Studenții au oportunitatea de a face practică de specialitate în diferite instituții, în funcție de specializarea la care este înscris. Spre exemplu, pot face practică la Teatrul Național „Marin Sorescu”, la Opera Română Craiova, la Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, în instituții media (Tele U, Gazeta de Sud, TVR Craiova), la Biblioteca Județeană, la Biblioteca Franceză Omnia, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, la Inspectoratul Județean Dolj și altele.

T.A: La ce concursuri sau proiecte pot participa studenții din cadrul Facultății de Litere?

F.A: Se organizează numeroase conferințe, în facultate sau în afara ei, la care studenții pot lua parte. Spre exemplu, în ultima vreme am avut multe concursuri organizate pe specializări. Cum ar fi la limbi străine, unde, pentru limba engleză, am avut concursuri despre studii americane. Am avut și concursuri de traduceri, în limba italiană. De asemenea, aici li se oferă posibilitatea de a călători și de a beneficia de un schimb de experiență la universități partenere din Europa, prin bursele Erasmus+. Avem studenți străini care au venit în Craiova prin intermediul acestui program și care studiază în universitate.

T.A: Ce calități ar trebui să aibă un student al acestei facultăți?

F.A:  Un student la Litere trebuie, în primul rând, să cunoască foarte bine limba română, trebuie să comunice foarte bine. Trebuie să știe să-și organizeze activitățile, să-și proiecteze planurile, să negocieze, trebuie să-și fi format desprinderea de a învăța.

T.A: Ce sfaturi îi dați unui viitor student care vrea să se înscrie la Litere?

F.A: Sfatul meu pentru viitorii studenți la Litere este să aibă încredere că această facultate este bună pentru că avem cadre didactice foarte bine pregătite, care au studii doctorale și lucrări publicate în străinătate.

*Teodora Argint este studentă la Jurnalism, anul I