Făcăi: Staţia de eupurare, în prag de inaugurare – video

facai epurare Făcăi: Staţia de eupurare, în prag de inaugurare   video poze

Instalaţiile de tratare a apelor uzate din Craiova vor fi puse în funcţiune peste o săptămână

Viceprimarul Mărinică Dincă şi şeful Companiei de Apă Oltenia au dat azi o raită pe la Făcăi, pentru a lua pulsul lucrărilor la staţia de epurare, aflate pe ultima sută de metri. Staţia va fi inaugurată în data de 29 decembrie, susţin edilii, la această oră fiind realizate ultimele pregătiri, printre altele şi plantarea de puieţi de molid printre clădirile care adăpostesc pompele şi instalaţiile de tratare a apelor uzate.

Potrivit viceprimarului Mărinică DIncă, realizarea staţiei de epurare e aşteptată de Craiova de 22 de ani, problemele de finanţare şi necazurile cu constructorii întârziind până acum îndeplinirea obiectivului. proiectul de la Făcăi a intrat din 2003 pe o finanţare europeană, fiind integrat în programul ISPA. De atunci şi până acum, edilii craioveni au schimbat deja doi constructori. În 2006 au ieşit din schemă italienii de la TME, acuzaţi de nerespectarea clauzelor contractuale, mai precis a termenelor de execuţie impuse. Lucrarea a fost preluată ulterior de turcii de la Yapi System, care au intrat însă în faliment în vara acestui an, iar întreaga operaţiune a fost pusă în cârca subcontractorilor de la EMIT. Valoarea investiţiei depăşeşte 25 de milioane de euro, staţia fiind concepută ca una cu epurare în trei trepte, prima urmând a fi inaugurată în ultimele zile ale lui 2010.

m doru buruiana Făcăi: Staţia de eupurare, în prag de inaugurare   video poze

Mai marii CAO susţin că punerea în funcţiune a staţiei nu va crea probleme majore în zonă de genul celor apărute pentru locuitorii cartierului Mofleni după deschiderea depozitului ecologic. “Nu vom avea asemenea probleme. De altfel, proiectul prevede şi plantarea unei perdele de protecţie în jurul staţiei de epurare. Aceasta va funcţiona practic în mijlocul unei păduri”, a spus Doru Buruiană, şeful Comapniei de Apă Oltenia.

http://www.youtube.com/watch?v=rAslPI8DM1o