Expoziția „Cerul în Mâinile Tale„ la Muzeul Olteniei

 Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, ca asociat în cadrul Proiectului cultural ”Constelaţii româneşti tradiţionale – etapa naţională”, vernisează expoziția tactilă Cerul în Mâinile Tale, un experiment cultural-educațional de comunicare, unic în România, care va fi deschisă Joi, 6 octombrie 2016, ora 11, la sediul secției.

Expoziția, realizată de Complexul Astronomic Baia Mare, dă posibilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere sau celor lipsite de simțul văzului să observe, în mod tactil “Constelațiile Românești Tradiționale”. Expoziția se compune din două globuri cu constelațiile tradiționale românești tridimensionale, precum si nouă diagrame tactile, scrise în alfabetul Braille, având si caractere – desene, în relief. De asemenea, nevăzătorii pot asculta și povestea fiecărei constelații, inclusă în expoziție, să o descopere, prin pipăitul diagramelor și machetelor tridimensionale cu proiecția spațială a constelațiilor pe bolta cerească.

afisnet Expoziția „Cerul în Mâinile Tale„ la Muzeul Olteniei poze

Cerul în Mâinile Tale se adreseazã în primul rând persoanelor cu deficiențe de vedere, fiind o provocare si pentru văzători, care doresc să testeze această experiență senzorială.

În cadrul expoziției este inclusă fotoexpoziția vizând constelațiile românești tradiționale realizată de Alex Conu, singurul astrofotograf român nominalizat la Astronomy Photographer of the Year 2013, cea mai prestigioasă competiție de astrofizică din lume.

La manifestare vor participa membrii ai Asociației Nevăzătorilor, Filiala Craiova, studenţii Departamentului de Geografie a Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii a Universităţii din Craiova coordonaţi de lector univ. dr. Emil Marinescu precum și publicul larg interesat de domeniul astronomiei.

Acţiunea coordonată de dr. Olivia Cioboiu și drd. Lila Gima, muzeografi în cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, coincide cu perioada în care au loc manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (4 – 10 octombrie), sărbătoare internaţională a
ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.

                                                                                                                                    

 PROIECT CULTURAL FINANTAT DE: