Evenimente liturgice în Arhiepiscopia Craiovei

 

Mai multe locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei vor îmbrăca veşmânt de sărbătoare sâmbătă, 8 noiembrie, de praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Printre ele se numără şi Biserica “Sfinţii Arhangheli” din Cetatea Băniei, veche ctitorie a fraţilor Radu, Stroe şi Preda Buzescu, căpitani în oastea lui Mihai Viteazul. Bucuria duhovnicească a praznicului va fi sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor din această parohie a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil este situată pe strada Fraţii Buzeşti la nr. 2, nu departe de sediul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei. Este una din vechile bisericii ale oraşului, ridicată de Fraţii Buzeşti la începutul secolului XVI. Există şi documente care atestă faptul că actuala construcţie a sfântului locaş datează din perioada 1783 – 1797. A fost de mai multe ori restaurată, îndeosebi în urma marilor cutremure ce au lovit România în ultimele două secole. Ultima lucrare de restaurare a fost făcută la începutul secolului trecut pe cheltuiala soţilor Gogu şi Polina Vorvoreanu, a căror reşedinţă se afla în vecinătate. În semn de recunoştinţă, Mitropolitul Nifon Criveanu a stabilit, în şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, ca sfântul lăcaş să poarte şi numele de Biserica “Gogu şi Polina Vorvoreanu”. Biserica adăposteşte obiecte de cult de o inestimabilă valoare. Dintre acestea amintim: şapte candele mari de argint lucrate la Piteşti de Ştefan Argintarul în anul 1886, un arhanghel de argint de 80 cm., sfeşnice împărăteşti în formă de coloane antice greceşti, un policandru din 1831, icoane şi cărţi vechi.

                În zi de hram, Biserica din Parohia Branişte va fi sfinţită

Biserica parohială din localitatea Branişte, judeţul Dolj îşi sărbătoreşte hramul duminică, 9 octombrie, de praznicul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, sfântul locaş va fi târnosit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor care sunt aşteptaţi să participe în număr mare la acest eveniment important din viaţa comunităţii.

Biserica închinată Sfântului Nectarie a fost construită din lemn în anul 2009, când a primit şi binecuvântare pentru săvârşirea slujbelor religioase din partea IPS Irineu. Ea a fost ridicată într-un timp record, datorită implicării credincioşilor în frunte cu părintele paroh Constantin Stuparu. Sfântul locaş adăposteşte părticele din veşmintele a doi sfinţi: Cuviosul Grigorie Decapolitul şi Cuvioasa Parascheva, precum şi o icoană a Sfântului Nectarie.