Eveniment cultural-religios organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”

 Festivalul Icoana ferseastra spre cer Eveniment cultural religios organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte” poze

       Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit miercuri, 17 iunie, cea de a IX-a ediţie a Festivalului-concurs de creaţie artistică „Icoana, fereastră spre cer”. Activitatea a fost organizată de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, lucrările participanţilor fiind expuse în sala muzeală a centrului.

Astfel, pe parcursul acestui an şcolar, micii artişti din Arhiepiscopia Craiovei s-au pregătit alături de profesorii de Religie pentru a lua parte la  ediția din acest an a festivalului închinat „Sfântului Ioan Gură de Aur”. Tema a fost aşezată de organizatori în acord cu anul omagial bisericesc, închinat de Sfânta noastră Biserică marelui Părinte şi Dascăl al Ortodoxiei, reprezentant şi model păstorilor de suflete pentru lucrarea lor misionară în parohie şi mănăstire.

 

„Aveţi o expoziţie care vă onorează şi vă încurajează pentru viitor”

 

La eveniment a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit participanţilor despre frumuseţea meșteșugului picturii bisericești, amintind de legătura dintre artist şi starea sa sufletească în realizarea unei opere. „În toate icoanele expuse este vizibil şi dominant sentimentul religios şi trăirea creştină, de care sunt convins că v-aţi împărtăşit atât de la biserică, de la ora de religie, cât şi din educaţia pe care aţi primit-o acasă, în familie. În primul rând, felicităm pe profesorii care s-au ocupat de voi, pe cei care s-au ocupat colateral de realizarea acestor lucrări, dar şi pe preoţii cu care fiecare dintre voi vă întâlniţi la Sfânta Biserică. Iată, prin urmare, cum astăzi, la sfârşit de an şcolar, aveţi o expoziţie care vă onorează şi vă încurajează pentru viitor. Aici, la Centrul nostru de restaurare, unde sunt găzduite lucrările voastre, avem permanent în vedere să promovăm tinerele talente şi să scoatem la lumină lucrarea pe care o aduceţi spre folosul Bisericii. Este un loc în care încercăm să promovăm cultura, dar şi persoanele care se ocupă de cultură. Suntem convinşi de faptul că lucrarea culturală este inexistentă fără om şi totodată că omul fără cultură este mult mai sărac sufleteşte”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

Lista elevilor câştigători pentru secţiunile gimnaziu şi liceu a fost prezentată de lect. dr. Gabriela Mardale şi lect. dr. Alexandrina Pădureţu, cadre didactice la secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova şi membre în juriul festivalului.        La final, Cristina Stamatoiu, director executiv al ONG-ului, a mulţumit IPS Părinte Irineu pentru purtarea de grijă, menţionând totodată că proiectele de promovare a tinerelor talente reprezintă o prioritate pentru Fundaţie. La final, toţi participanţii au primit diplome şi premii din partea fundaţiei.