Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a lansat la Craiova cartea “Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”

 

IMG 0343 Europarlamentarul Cristian Bușoi și a lansat la Craiova cartea Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă poze

Partidul Naţional Liberal este consecvent în stabilirea unui dialog permanent între factorii implicaţi în sistemul de sănătate. Astfel, la dezbaterea organizată de comisia de specialitate a PNL Dolj au participat parlamentari, eurodeputaţi, lideri sindicali din sănătate, cadre medicale şi beneficiari ai sistemului de sănătate.

 

În cadrul evenimentului europarlamentarul Cristian Bușoi și-a lansat cartea “Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”.

„Fiecare dintre noi considerăm că știm care sunt problemele sistemului de sănătate din România. Am constatat e pielea nostră care sunt aceste probleme. Când am ajuns într-un spitalne-am pus tot felul de întrebări: Oare cât timp va dura până ne va putea consulta un medic? Oare medicul va avea la dispoziția instrumentele și aparatura pentru a ne consulta? Oare aceasta va funcționa? Vor exista medicamente și materiale sanitare pentru a mă trata? SUnt întrebări pe care ni le-am pus cu toții cu siguranță. Medicii își pun alte întrebări. Când termină o facultate își pun întrebarea dacă își vor găsi un loc de muncă, dacă vor putea sălucreze într-un spital, de preferință în orașul în care locuiesc. Paradoxal, cu toate că foarte mulți medici pleacă din tară, cu greu își pot găsi ceilalți un loc de muncă în România. Sunt întrebări pe care domnul Cristian Bușoi le-a pus în această lucrare și la sunt probleme la care încearcă să vină cu soluții concrete. Analiza domniei sale cuprinde perioada 1989 până în prezent. Analizează sistemul medical românesc, problemele cu care se confruntă, îl compară cu sisteme similare din europa și propune cele mai bune soluții în viziunea sa pentru a rezolva problemele în acest domeniu. Este europarlamentar, este medic de profesie, este vicepreședinte al PNL pe acest domeniu, este un om cu o vastă experiență în sistemul de sănătate și a fost implicat activ în dezbaterile din Parlamentul European din acest domeniu, spre deosebire de alți europarlamentari, care, am văzut în aceste zile, nu se pot lăuda cu asemenea activitate”, a spus Laurențiu Ivanovici.

IMG 0345 Europarlamentarul Cristian Bușoi și a lansat la Craiova cartea Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă poze

Volumul, care conține cinci capitole, face o analiză a sistemului de Sănătate din România începând cu anul 1990, punând în balanță sistemele occidentale, și propune soluții concrete pentru îmbunătățirea sistemului medical actual pe trei paliere: pacienți, medici, investiții.

„Această carte aduce în spaţiul public pentru decidenţi, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem, o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, ce nu merge în România şi, mai ales, ce soluţii pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de Sănătate din România“, a declarat Cristian Buşoi în cadrul evenimentului.


Cristian Bușoi: Sistemul de sănătate românesc are nevoie de un pact și de o strategie pe care să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului

Potrivit Dr. Cristian Bușoi România investește astăzi cel mai puțin în sănătate, în raport cu numărul de locuitori: doar 753 euro/capita, comparativ cu Austria: 3673 euro/capita sau Germania: 3613 euro/capita. Nici la procentul din PIB alocat Sănătății, România nu stă mai bine: țara noastră alocă doar 4%, în timp ce Olanda alocă 9,9%, Franța 9% și Germania 8,6%.

“Pentru ca situația să se îmbunătățească există câteva direcții de acțiune. Nu există o soluție magică. Astăzi, sistemul de sănătate românesc duce lipsă de o strategie şi de un pact pe care să le agreeze toată lumea şi pe care România să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului. Țările vest europene ale căror sisteme de sănătate le luăm ca reper reușesc să aibă performanțe nu doar datorită bugetelor și investițiilor pe care le fac, ci și pentru că pentru că și-au asumat cu mult curaj un plan și o strategie, pe care le-au respectat indiferent de schimbările politice din sistem”, a mai spus Cristian Bușoi.