Eurodeputatul Victor Boștinaru: „Uniunea Europeană are nevoie de o integrare a capacităților sale de apărare”

Eurodeputatul Victor Boștinaru: „Uniunea Europeană are nevoie de o integrare a capacităților sale de apărare”

Strasbourg, 12 decembrie 2018

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a pledat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pentru o mai bună integrare a capacităților de apărare ale Uniunii Europene, fără a crea o alternativă la NATO. Intervenția eurodeputatului român a fost făcută în contextul prezentării Raportului anual referitor la punerea în aplicare a politicii externe și de securitate comune, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „În lumea de astăzi, ceea ce părea a fi o certitudine nu cu mult timp în urmă, acum nu mai este. Uniunea Europeană înseamnă pace, dar pacea are nevoie de instrumentele necesare pentru a o garanta. În cele din urmă, ne mișcăm în direcția corectă cu PESCO și de asemenea, susțin cu fermitate, adoptarea dispozițiilor privind Fondul European de Apărare și a Planului de acțiune privind mobilitatea militară în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Fără îndoială că avem nevoie de mai mult. Uniunea Europeană are nevoie de o autonomie strategică și de integrarea capacităților sale de apărare pentru a face față multor provocări – atât convenționale, cât și amenințări cibernetice și hibride -, dar și pentru a-și îndeplini în mod eficient obiectivele de politică externă.”

Totodată, a mai subliniat eurodeputatul Victor Boștinaru: „Vreau să fiu clar că, în niciun caz, integrarea în apărare nu ar trebui privită ca o alternativă la NATO. Alianța Nord Atlantică este fundamentală pentru protejarea Europei și a cetățenilor europeni în prezent și pe viitor. Mai degrabă, trebuie să o consolidăm și să o completăm, în conformitate cu declarațiile comune UE-NATO, și să facem din ce în ce mai mult posibilă interoperabilitatea capacităților europene.”

Intervenția eurodeputatului Victor Boștinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/fsIA7-f0srM