Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Războaiele comerciale pot deveni globale”

 

Strasbourg, 14 martie 2018. Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că protecționismul exagerat și naționalismul pot izola Statele Unite și pot declanșa un război comercial global. Declarația eurodeputatului român vine în contextul unei dezbateri din această dimineață, din Parlamentul European de la Strasbourg, privind decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale pe importurile de oțel și aluminiu. Dezbaterea s-a desfășurat în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen și a Comisarului European pentru Comerț, Cecilia Malmström,

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Protecționismul exagerat și naționalismul pot izola Statele Unite și pot afecta sistemul comercial internațional. Da, un potențial război comercial poate fi declanșat de noi taxe asupra oțelului și asupra aluminiului și poate avea un impact puternic asupra locurilor de muncă din America. Prin urmare, acest Parlament îl poate invita pe președintele Trump și pe întreaga administrația americană să ia în considerare eventualele daune înainte de a merge mai departe. Nu uitați că războaiele comerciale pot deveni globale!

În plus, este important ca UE să ia toate măsurile necesare, dar să fie calibrate în esență pentru a întări și proteja piața noastră internă, lucrătorii și industriile.

Cu toate acestea, voi termina subliniind ceea ce este evident: în timp ce relația transatlantică se confruntă cu un număr important de provocări și întreruperi pe termen scurt, fundamentele pe termen lung rămân puternice. Cooperarea dintre UE și SUA, în calitate de parteneri cu aceleași interese, rămâne crucială, mai ales în ceea ce privește comerțul și investițiile. Orice acțiune ulterioară, de ambele părți, ar trebui să rămână echilibrată și ar trebui să țină seama de importanța relațiilor noastre strategice și a rolului ambelor părți la nivel mondial.”

Și Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmström a subliniat faptul că dacă Uniunea Europeană nu va fi exclusă de la aceste tarife impuse de SUA: „Uniunea Europeană va trebui să aibă un răspuns ferm și proporțional, răspuns în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.”

Înregistrarea video a intervenției eurodeputatului Victor Boștinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/ABk6lOx2h-s (limba engleză)