Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Este timpul să schimbăm relațiile cu Regatul Arabiei Saudite”

LansareStudiuCraiova VictorBostinaru Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Este timpul să schimbăm relațiile cu Regatul Arabiei Saudite” poze

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Este timpul să schimbăm relațiile cu Regatul Arabiei Saudite”

Strasbourg, 24 octombrie 2018

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenția că de la finele celui de-al doilea Război Mondial, lumea nu a mai fost martoră unei încălcări atât de flagrante a drepturilor omului și a dreptului internațional, ca în cazul torturării și uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul. Declarația eurodeputatului român vine în contextul unei dezbateri pe acest subiect, din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Cu toții împărtășim astăzi consternarea și indignarea față de uciderea lui Jamal Khashoggi. Termenul de omucidere nu descrie îndeajuns de mult brutalitatea crimei comise în Istanbul. Modul oribil în care cunoscutul jurnalist a fost torturat și ucis de agenți apropiați de regimul saudit este fără precedent în lume. Cel puțin de la finele celui de-al doilea Război Mondial încoace, nu am mai întâlnit un asemenea caz. De asemenea, simt nevoia de a sublinia faptul că aceasta este doar una din lunga serie de încălcări ale drepturilor omului și represiunea pe scară largă a unui regim autocratic și discriminatoriu asupra activiștilor proeminenți, jurnaliștilor și scriitorilor, avocaților și apărătorilor drepturilor omului – opresiune care s-a intensificat din 2017.”

„În cele din urmă, – a mai declarat eurodeputatul Victor Boștinaru în intervenția sa -,  aș dori să insist asupra celor mai importante două puncte:

În primul rând, explicațiile date de Riad sunt insuficiente și absolut fără credibilitate. Ele sunt în mare parte o încercare de mușamalizare a asasinării și încălcării flagrante a drepturilor omului și a dreptului diplomatic și consular.

În al doilea rând, aceste evenimente cer un răspuns și o reacție colectivă care depășește simplul tumult internațional scurt. Este timpul să reconsiderăm relațiile occidentale cu Regatul Saudit! Astfel, salut poziția unor state membre, precum și pozițiile unor actori economici și a unor organizații internaționale, de a boicota conferința investitorilor din Riad.

Este esențială adoptarea unor măsuri concrete care să-i vize pe cei care au dat ordinul pentru asasinare, nu doar cei care au înfăptuit crima în Istanbul și invităm toate statele membre ale UE să reexamineze exportul de arme către Arabia Saudită.”

 

Intervenția eurodeputatului Victor Boștinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/QA7rSGzeGME