Editorial: De ce îl adulau funcţionarii primăriei pe Aurică Solomon?

antonie solomon 024 Editorial: De ce îl adulau funcţionarii primăriei pe Aurică Solomon? poze

Vestea câştigării Primăriei Craiova de senatorul, pe vremea acea, Lia Olguţa Vasilescu, a căzut ca un trăsnet peste cei mai mulţi funcţionari din primărie. Oamenii îi erau fideli fostului edil –şef dintr-un motiv cât se poate de simplu: Solomon îi proteja de fiecare dată. Şi cum să muşti mâna care te-a angajat, te-a protejat şi ţi-a mărit şi salariul la un moment dat?

Ziariştii craiovenii îi cunosc foarte bine pe mulţi (nu toţi) dintre funcţionarii publici, în primul rând pentru că îngroşau rândurile la cabinetul lui Solomon pentru un post în administraţia locală.

De ce le e frică acum de Olguţa Vasilescu? Păi probabil pentru că sunt conştienţi că aceasta nu va vrea oameni care, timp de mai bine de 8 ani, i-au fost fideli din cap până în picioare lui Solomon. Să ne amintim de câte ori au fost relatate în presă cazuri de ilegalităţi ale funcţionarilor Primăriei Craiova. Câţi au fost daţi afară, câţi au fost „pedepsiţi”?

Între timp, până cînd va începe Jihadul în Primăria Craiova, o parte dintre funcţionari au plecat în concediu. Medical sau de odihnă, probabil pentru a găsi un alt job, în momentul în care vor fi daţi afară.

Oricum fostul primar Solomon are acum, încă o dată, şansa de a vedea care îi sunt adevăraţii prieteni sau subordonaţi loiali. Aceştia nu îl vor părăsi… În schimb, cei mai mulţi, părerea mea, vor trece în tabăra Olguţei, dintr-un motiv simplu: le e frică că vor fi daţi afară.

De altfel, încă din noaptea alegerilor, când exit-poll-urile o dădeau învingătoarea pe Olguţa Vasilescu, unii funcţionari începuseră deja proiectul linguşirilor.

Nu neaparat la Olguţa, pe care cei mai mulţi nu o cunoşteau personal, ci la Gheorghe Nedelescu, fostul viceprimar, anunţat a fi administrator public, pe care îl trădaseră în urmă cu patru ani, când merseseră pentru a doua oară pe mâna lui Solomon.

Personal nu am votat cu Solomon. În primul rând din cauza lipsei de respect cu care îi trata pe ziarişti. Nu puţine au fost cazurile în care aceştia au fost înjuraţi ca la uşa cortului de fostul edil. Unele dintre cazuri au ajuns în presă, altele însă, cele mai multe, nu.

Altă poveste este însă despre Antonie Solomon, viceprimarul din 2000 – 2004. Prietenul ziariştilor, la vremea aceea, acesta era de cele mai multe ori sursă pentru diverse informaţii de presă. De-a lungul anilor, Solomon s-a schimbat de la prietenul ziariştilor la cel care îi apostrofa de cele mai multe ori, când în opinia lui, scriau rău despre el. Înclin să cred că  Olguţa Vasilescu nu îi va urma exemplu. Dar cine poate şti? Funcţia de edil şef al unui oraş precum Craiova poate să te transforme. Mai vorbim peste patru ani să vedem dacă Olguţa îşi va înjura foştii colegi de presă atunci când, dacă va fi cazul, vor relata şi aspecte negative ale activităţii ei în primărie.