Economia „duduie”: Sumele atrase din fonduri europene de primăria Craiova, cât pe ce să depășească fondul de salarii

Primăria Craiova prezintă execuția bugetului local pe primele luni din 2019, sub forma unui proiect de hotărâre supus aprobării consiliului local la ședința din 31 octombrie. Edilii nu prea și-au făcut planul la încasări, dar nici la cheltuieli. 

Astfel, potrivit documentației înaintate consilierilor locali, municipalitatea a înregistrat, până la finele lunii septembrie venituri de 393 de milioane de RON, față de prevedera inițială de 488 milioane de RON. De cheltuit au cheltuit 374 de milioane de RON, față de 493 de milioane de RON cât își propuneau prin bugetul aprobat la începutul anului.

La capitolul cheltuieli, o componentă majoră, cam 1o la sută din total, o reprezintă chletuielile salariale, care au cumulat în primele luni ale anului 33,9 milioane de lei. Spre comparație, suma atrasă din fonduri europene în aceeași perioadă este cu trei milioane mai mică. 30, 1 milioane de RON mai exact.

Cheltuielile de dezvoltare, investiții și cheltuieli de capital, sunt de trei ori mai mici la 30 septembrie, decât cele prognozate prin buget: 40 de milioane, față de 128 de milioane de RON, cât se prevedea în bugetul pe 2019.

”Cauzele pentru care plățile pentru investițiile propuse sunt mai mici decât prevederile la 9 luni sunt următoarele: procedurile de achiziţie publică se află în derulare, contractele sunt în derulare, încă se lucrează la elaborarea documentaţiei pentru demararea procedurii de achiziţie publică, etc”, se arată în raportul întocmit de funcționarii primăriei Craiova.