Dunărea în creştere. 1000 de hectare inundate în sudul Doljului

m dunare Dunărea în creştere. 1000 de hectare inundate în sudul Doljului poze

Cotele de inundaţie sunt în continuare depăşite la Calafat şi Bechet. ABA Jiu raportează 1000 de hectare de teren inundate la Ciupercenii Noi şi Desa, iar debitele fluviului sunt în creştere.  

“În prezent, fluviul Dunărea înregistrează la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 12600 mc/s,  conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB situandu-se peste media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s).  “Aval  Portile de Fier, pe fluviu Dunarea la ora 06.00 nivelurile la statiile hidrometrice se situeaza peste:
COTA DE ATENTIE  la:
-s.h. Gruia  H= 674 cm (CA=610+64 cm); cu un debit de Q= 10839 mc/s; in crestere fata de ieri ora 06.00 cu  4 cm; tendinta este de crestere;
COTA DE INUNDATIE  la:
-s.h. Calafat  H= 627 cm (CI=600+27 cm), cu un debit de Q= 11159 mc/s; in crestere fata de ieri ora 06.00 cu 11 cm; tendinta este de crestere;
-s.h. Bechet  H= 646 cm (CI=600+46 cm), cu un debit de Q= 11300 mc/s; in crestere fata de ieri ora 06.00 cu 3 cm; tendinta este de crestere ” – Cosmin Călin, director A.B.A Jiu.
Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier debitul afluent sectiunea Bazias pentru intervalul 06.06 – 07.06.2010, ora 07.00 = 11700 mc/s.
Debite instantanee la ora 06.00
Debitul defluent la PF1 = 11289 mc/s.
Debitul defluent la PF2 = 11104 mc/s.
In urmatorul interval debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB va fi in crestere la valoarea de 12800 mc/s. Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB pentru intervalul 11.06.2010–15.06.2010, debitul Dunarii la intrarea  in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere in primele trei zile ale intervalului de prognoza pana la valoarea de 13500 mc/s, reletiv stationar in urmatoarea zi, apoi in scare usoara pana la valoarea de 13400 mc/s, peste media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s).
Este in vigoare AVERTIZAREA  HIDROLOGICA  NR. 48 emisa in data de  05.06.2010  ora 16.00, pentru intervalul: 06.06.2010 ora 06.00 – 12.06.2010 ora 16.00, ce vizeaza cresteri de debite si niveluri  cu  depasiri ale COTELOR DE INUNDATIE SI ATENTIE pe fluviul Dunarea –sector aval de Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier, comform careia se mentine COD PORTOCALIU pe Dunare, sectorul Gruia-Zimnicea (jud. MH, DJ, OT, TR).
Au fost afectate de cresterea de niveluri si debite pe Fl. Dunarea suprafetele riverane, situate in zonele joase, neindiguite, predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor Dunarii, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculet, find inundate pasuni si fanete naturale, fara a fi afectate terenuri agricole, gospodarii si obiective socio-economice. Drumul judetean DJ 553, situat in imediata apropiere a fl.Dunarea nu este inundat pana la aceasta ora, apa ajungand la marginea terasamentului drumului.
Efectele produse de cresterea nivelurilor si revarsarea fluviului Dunarea au fost transmise de Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor afectate astfel:
In judetul Dolj:
1. Desa: 425 ha, din care:
–     păşuni şi fâneţe: 315 ha
–     fond forestier:    110 ha
2. Ciupercenii Noi: 150 ha  păşuni şi fâneţe
Nu s-au semanalat evenimente deosebite pana la aceasta ora.
Din momentul declansarii starii de alerta hidrologica intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor incepand din data de 03.06.2010 se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu ,prin  S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, in permanenta colaborare cu I.S.U. Dolj, Mehedinti si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.
S-au intreprins urmatoarele masuri de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatilor:
– pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, impreuna cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor riverane fluviului Dunarea;
– pe sectoarele  indiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze impreuna cu ANIF Dunare – Olt UA Dolj sub indrumarea A.B.A. Jiu prin S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, precum si alte institutii implicate in managementul situatiilor de urgenta, in permanenta colaborare cu I.S.U.Dolj si Mehedinti;
– au fost avertizate ISU si  CLSU din arealul afectat;
– au fost instituite serviciile de permanenta la sediile primariilor;
– a fost instiintata populatia din zonele expuse pericolului, asupra riscului la inundatii;
– s-au luat masuri  pentru monitorizarea nivelurilor si debitelor in arealul afectat, marind frecventa de  citire, inregistrare si transmitere a datelor privind evolutia fenomenelor hidrometeorologice, cu  periodicitatea stabilita in conformitate cu  marimile caracteristice de aparare, potrivit instructiunilor INHGA si Regulamentului 638/420/2005, in flux rapid, mentinandu-se starea de alerta hidrologica pana cand nivelurile vor scadea sub COTELE DE APARARE;
– situatia este monitorizata permanent de autoritatile administratiei locale si centrale precum  si de  forurile ierarhic  superioare  Administratiei Bazinale Jiu , A.N. Apele Romane si M.M.P.
– se monitorizeaza permanent  de catre personalul de specialitate al A.B.A Jiu, aflat in teritoriu, zonele riverane ale fluviului Dunarea, precum si lucrarile cu rol de aparare aflate in administrarea   A.N.I.F. – R.A. Sucursala Dunare – Olt
– “A.B.A Jiu actioneaza prin  S.G.A M.H, S.G.A DJ  care sunt pregatite sa intervina cu materiale, mijoace si formatiuni operative de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale in actiunile de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatilor, daca situatia o impune, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatei la normal;”
Se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor la statiile hidrometrice pe fluviul Dunarea, aval de PF II. Aceste valori vor fi direct influentate de debitul Dunarii la intrarea in tara – sectiunea Bazias, precum si de debitele  deversate din Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier.
Sistemul de Gospodărire a Apelor din jud. Dolj verifică şi monitorizează starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrare, precum şi evoluţia nivelurilor şi  debitelor pe toate cursurile de apă din reţeaua hidrografica a jud. Dolj, fiind pregatit sa actioneze cu formatii de interventie operative daca situatia o impune”, precizează un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.