DSP Dolj: Ziua Mondială a Sănătăţii – 07 aprilie 2013

 

La data de 7 Aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii , având în acest an drept temă, ,Hipertensiunea arterială şi slogan „ Sub presiune – Elimină-ţi riscul de infarct miocardic şi accident cerebral – verfică-ţi tensiunea arterială”
Scopul acestei zile este de a sensibiliza populaţia asupra riscurilor mari pe care le prezintă o tensiune arterială crescută pentru starea inimii si vaselelor sanguine, şi a o conştientiza asupra mijlocului la îndemână şi eficient de a reduce aceste riscuri: verificarea periodica a tensiunii arteriale.
HTA este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale peste limitele normale. HTA nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte “ucigaşul tăcut”,fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, inima, angina, infarctul de miocard insuficienta cardiaca si alte boli cardiace, renale şi pentru diabetul zaharat.
Mai mult de o pătrime din populaţia globului este hipertensivă iar 6% din decesele înregistrate pe glob sunt atribuite HTA.
Prin prevalenţa de 44,92% înregistrată în România aceasta se situează printre ţările din Europa cu prevalenţe reduse ale HTA după cum urmează: Grecia (31,1%), Suedia (38%), Italia (38%), Regatul Unit (42%), Republica Cehă (42%), Portugalia (42%). Ţările europene cu prevalenţe ridicate sunt Spania (47%) sau Germania (55%).
In judeţul Dolj in anul 2012 au fost luate in evidenta 5256 cazuri noi de HTA, s-au înregistrat 2383 decese produse direct de HTA şi au rămas în evidenţă un număr de 69769 bolnavi.
Cu această ocazie Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu partenerii locali, Asociaţii şi Organizaţii Neguvernamentale, şi Instituţii publice, au organizat în perioada 1 – 7 aprilie o serie de activităţi în scopul promovării unor modele şi comportamente sănătoase privind relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială după cum urmează:
 Saptamâna 1 – 5 aprilie – Întâlniri şi discuţii interactive cu elevi şi profesori în cadrul Programului Şcoala altfel cu distribuirea de materiale informative : unităţi şcolare, cabinete medicale şcolare, Crucea Roşie filiala Dolj
 7 aprilie, orele 11 – Măsurarea tensiunii şi glicemiei, distribuire de materiale informative, discuţii interactive în cadrul Clubului de sănătate organizat de Asociaţia pentru Sănătatea şi Educaţia Familiei la sediul din str. Mitropolit Firmilian nr.18 Craiova.
 7 aprilie, orele 13 – Trainning cu tema Tensiunea arteriala şi bolile cardiovasculare organizat de voluntari ai Societăţii Studenţilor Farmacişti din Craiova la sediul facultăţii de Farmacie, str. Petru Rareş nr.4,Craiova.