DSP Dolj: Sărbatori Pascale – 2014 – Centrele de permanență din județ și recomandările medicilor

 

Direcţia de Sănătate Publică  DOLJ comunică populaţiei că în perioada de repaus prilejuită de Sărbătorile de  Paşte (19 – 21.04.2014) unităţile sanitare au program de zile libere asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD  au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie  asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 20, telefon 0251/554872.

RECOMANDARI  PENTRU  UN  PAŞTE  FĂRĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

          Este  important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordam mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu aceasta ocazie, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese .

Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea  probleme de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele,etc sau mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

Ca urmare, vă facem câteva recomandări :

          –ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim 2 oua pe zi) ; ar fi bine să  le asociem cu legume de sezon.

-friptura de miel sau porc, trebuie consumată   în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză,  salate  şi  mai puţin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

-alimentele prăjite (de la carne până la  legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.

-dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu  salate de fructe sau fructe proaspete.

-alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.

-evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean ,usturoi etc

-nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi

-evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.

-după o masa încărcată cu toate bunatăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine sa nu ne aşezam in fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber .

-petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxandu-vă cu familia şi prietenii.

-persoanele cu afecţiuni cronice trebuie, sa fie mult mai atente la ce, cât şi cum manancă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul .

-este bine ca din farmacia casei sa nu ne lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele  gastrice, fermenţii digestivi etc.

Vă dorim să aveţi un Paşte  liniştit, cu bucurii şi multă sănătate.

 

          Purtător de cuvânt                                            Consilier Principal

          Dr. Ştefan Popescu                                            Dr. Narcisa Dinica