DSP Dolj: Raportul de evoluţie locală a infecţiilor respiratorii şi recomandări pentru populaţie

spital judetean DSP Dolj: Raportul de evoluţie locală a infecţiilor respiratorii şi recomandări pentru populaţie poze

În săptămâna 44/2012,în judeţul Dolj s-au înregistrat 1232 cazuri de IACRS, 597 cazuri de pneumopatii acute şi 1caz suspect de gripă. Cazul nu a fost confirmat, rezultatul probei investigate la Institutul Cantacuzino Bucureşti fiind negativ pentru virusurile gripale.
Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână(1830) este mai mare decât cel de săptămâna trecută(1470) si uşor crescut faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi săptămâna a anului trecut (1790 cazuri).
Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost de 168,71‰oo, a pneumopatiilor a fost de 81,75‰oo iar a gripei de 0‰oo.
Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 13,6%.
Deoarece morbiditatea înregistrată se află in intervalul aşteptat si nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale in populaţie, caracterizăm săptămâna prin lipsă de activitate gripală.
Pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri:
-optimizarea regimului de viaţă si activitate prin:
 alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume),
 evitarea expunerii la frig,
 purtarea de îmbrăcaminte si încalţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant,
 exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic si intelectual,
 odihnă nocturnă suficienta,
 evitarea fumatului, consumului de alcool si exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);
-spălarea frecventa a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţii publice (locul de muncă, scoală, unităţi de alimentaţie publică);
-în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;
Medic Epidemiolog, Purtător de cuvânt
Dr. Cornelia Anghel Dr. Ştefan Popescu