DSP Dolj: Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea – recomandări pentru populaţie

ninsoare4 DSP Dolj: Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea   recomandări pentru populaţie poze

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem cateva recomandari generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnaviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

Evitati expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.

Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degeraturile (o îmbrăcăminte şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru ca nu păstrează caldura).

Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.

Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.

Evitati eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.

Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale , cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.

Asigurati-vă hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.

Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.

Evitaţi consumul de alcool (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .

Urmati corect tratamentul bolilor cronice de care suferiţi şi nu-l înterupeţi decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensarii unor boli grave.

În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.

Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.

NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuintei.

Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o calatorie pentru a evita eventualele surprize.

Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro la rubrica Educaţie pentru Sănătate

Purtător de cuvânt Comp.Promovarea Sănătăţii

Dr. Popescu Ştefan Dr .Dinica Narcisa