Dr. Ștefan Artene, candidat USR PLUS Dolj – Camera Deputatilor: Prevenție nu doar tratament

Stefan artene Dr. Ștefan Artene, candidat USR PLUS Dolj   Camera Deputatilor: Prevenție nu doar tratament poze

plus cmf Dr. Ștefan Artene, candidat USR PLUS Dolj   Camera Deputatilor: Prevenție nu doar tratament poze

Mii de femei mor anual pentru că România nu a dezvoltat programe de prevenție, acele controale de rutină ce salvează vieți. 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România.

Unde se află România în acest top? Suntem pe primul loc în ceea ce privește incidența și rata deceselor de cancer de col uterin în Europa, o catastrofă pentru sistemul medical. Anual, la o populație de 20 de milioane de locuitori, pierdem aproape 2000 de femei în față acestei boli necruțătoare. Prin comparație, în Elveția au murit 104 femei în anul 2018, raportat la o populație de 10 milioane de locuitori, iar în Statele Unite au murit în același an 5500 de femei, raportat la o populație de 328 milioane de locuitori. Da, ați citit bine. În România mor doar de două ori mai puține femei decât în Statele Unite ale Americii, o țară cu o populație de 16 de ori mai mare.

 

Una dintre cele mai mari reușite ale timpurilor noastre, fără îndoială, este eradicarea aproape completă a cancerului de col uterin în țările dezvoltate. O boală necruțătoare și cu o evoluție de multe ori ascunsă, cancerul de col uterin a devenit oglinda diferențelor majore dintre țările dezvoltate și cele sărace. Dacă în țări precum Elveția cancerul de col uterin ocupă locul 25 ca incidență și un risc cumulat de a dezvoltă boala de 0.11, în Africa centrală cancerul de col uterin este pe locul 1 ca incidență și riscul cumulat este de 4.34, aproape de 40 de ori mai mare.

 

Ce facem pentru a corecta această tragedie medicală? Absolut nimic. Vaccinarea anti-HPV, singura metodă prin care se previne apariția cancerului de col uterin, lipsește cu desăvârșire. Anul 2020 a fost primul an în care Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinuri pentru o campanie de imunizare după mai bine de 12 ani. Un deceniu a fost complet irosit și cu el peste 10.000 de vieți, populația unui oraș de talie mică.

 

Cum ieșim din acest cerc vicios al neputinței? Trebuie sa ne reorientăm către prevenţie, singura soluţie cu adevărat viabilă pentru această problemă. Prevenția prin screening și depistare precoce, monitorizarea și managementul integrat al bolilor netransmisibile.

Alianța USR PLUS susține Legea Prevenției menită să structureze o nouă arhitectură a responsabilității infrastructurii instituționale, să dimensioneze resursa umană și financiară pentru Planurile Naționale de Control Integrat Oncologic.

 

Ajută-ne să facem din prevenţie o prioritate prin votul tău din 6 decembrie!