Doljul, județ pilot într-un proiect pentru integritatea mediului de afaceri și administrației locale al Transparency International Romania

alistarvladut Doljul, județ pilot într un proiect pentru integritatea mediului de afaceri și administrației locale al Transparency International Romania poze

Transparency Internatioinal România implementează “Programul de dezvoltare instituțională pentru consolidarea principiilor de etică și conformitate la nivelul organizației” dedicat promovării integrității în mediul de afaceri și administrația publică locală, Doljul fiind declarat județ pilot.

Victor Alistar, directorul executiv al organizației, a prezentat ieri, la sediul Facultății de Drept din Craiova liniile principale ale proiectului, alături de partenerii locali, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie și ai Baroului Dolj.

Este un program pentru mediul de afaceri cu un sistem de asigurare a standardelor de integritate în afaceri, de respectarea legislației în materie și, de asemenea, de creștere a credibilității operatorilor economici din Dolj și din regiune în relațiile parteneriale de afaceri cu potențiali clienți străini. Al doilea program este legat de integritatea în administrația publică locală pe baza unei metodologii internaționale numite local integrity sistem care se axează pe implicarea comunității în identificarea nevoilor de măsuri la nivelul administrației locale pentru integritate, implicarea comunității în găsirea de soluții și în monitorizarea implementării lor, ceea ce asigurăprincipiul unei administrații deschise. Această inițiativă răspunde obligațiilor venite prin strategia națională anticorupție pentru toate autoritățile locale, precum și a obligației de standardizare la nivelul administrației, prin sistemul de control intern managerial”, a declarat Victor Alistar, director Executiv Transparency International România.

IMG 20170713 143844 Doljul, județ pilot într un proiect pentru integritatea mediului de afaceri și administrației locale al Transparency International Romania poze

Discuțiile cu reprezentanți ai mediului de afaceri doljeni au început, aceștia arătându-se interesați de perspectivele implementării proiectului, după cum spune ex-preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț.

Reacția în primul rând a firmelor de care m-am ocupat mai mult și a administrației locale a venit ca o necesitate, atât a zonei, cât mai ales pentru a atrage investiții în zonă, de a atrage parteneri. Cei care se uită în zona noastră vor să vadă în această zonă parteneri egali cu dânșii și mai ales persoane care au principii în afaceri, aceleași principii pe care le au și dânșii cu alți parteneri din întreaga lume. Suntem oare noi acei parteneri pe care dânșii îi caută? Pentru a ne pregăti am dorit să introducem și săimplementăm aceste standarde de integralitate și finalmente de eficiențe în afaceri. Să facem ceea ce spunem, să spunem ceea ce facem”, a declarat Gabriel Vlăduț. 

La rândul său,  Bogdan Țene, avocat în cadrul societății de avocatură „Săuleanu și Asociații”, a salutat demersul inițiat de Alistar: „Proiectul ce se dorește a se inița în Craiova sau la nivel regional nu poate săfie decât unul binevenit pentru companie și oamenii de afaceri de aici. Când spun lucrul acesta am în vedere hățișul legislativ, multitudinea de prevederi legale la care o companie trebuie să se conformeze, o multitudine de prevederi legale pe care trebuie să le respecte, să le aibă în vedere în relațiile cu autoritățile publice și atunci implementarea unui astfel de proiect pilot îl văd eu ca pe un liant între mediul de afaceri și administrația publică locală. Asta se dorește prin proiect – realizarea unei transparențe la nivel decizional atât cu privire la companii și la mediul de afaceri, cât și cu privire la administrația publică locală”.