DNA: Solomon, trimis în judecată în stare de arest

m solomon dna pitesti DNA: Solomon, trimis în judecată în stare de arest poze

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată a primarului Craiovei, Antonie Solomon pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals.  Potrivut unui comunicat al DNA, alături de Solomon au mai fost trimişi în judecată şi alte persoane, printre care şi Cornel Penescu, patronul PIC şi angajaţi ai societăţii respective. În afara problemei autorizaţiei de construire şi a facilitării transportului public către hypermarketul PIC din Craiova, aceştia sunt acuzaţi că au încercat, în 2006, să mituiască şi un funcţionar al Gărzii de Mediu Dolj. “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului SOLOMON ANTONIE, primar al municipiului Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.
În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, inculpaţii:
PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al SC PIC S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată; STANCU DRAGOŞ-GEORGE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită; PIECA GHEORGHŢĂ, fost administrator al S.C. PIC S.A. Piteşti, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fostă ONIŢA S .R.L.), fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în legătură cu o infracţiune de corupţie.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2006 – noiembrie 2006, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe, de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.
Concret, inculpatul Solomon Antonie a primit suma de 50.000 euro de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru hypermarket PIC Craiova, (autorizaţia de construire conţinând elemente nereale) precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket. Autorizaţia de construcţie a fost semnată de Solomon Antonie în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie. Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.
La un control efectuat în data de 7 noiembrie 2006, de către comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, la sediul hypermarket PIC Craiova s-a constatat că magazinul funcţionează fără a deţine autorizaţie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu Dragoş-George, director de magazin, la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui funcţionar din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, cu titlu de mită, suma de 1.000 lei RON, pentru ca S.C. PIC S.A. Piteşti să nu fie sancţionată contravenţional pentru lipsa autorizaţiei de mediu. Funcţionarul a refuzat primirea banilor şi a dispus întocmirea procesului verbal de contravenţie, prin care S.C. PIC S.A Piteşti a fost sancţionată cu plata sumei de 15.000 lei RON.
În calitate de administrator al S.C. PIC S.A. Piteşti, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fostă ONIŢA S.R.L.), grup de firme controlat de către inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, inculpatul Pieca Gheorghiţă a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hypermarket PIC din municipiul Craiova, atestând in mod nereal, că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire. Menţiunea este nereală, deoarece aceste lucrări au fost executate fără autorizaţie de construire, motiv pentru care, anterior, Primăria municipiului Craiova dispusese sancţionarea contravenţională, sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate. Prin această manoperă frauduloasă, reprezentanţii S.C. PIC S.A. au încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor executate fără autorizaţie.
În cauză s-a instituit sechestrul penal asupra sumei de 50.000 euro (reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie), din totalul de 200.000 euro, sumă identificată şi ridicată de către organul de urmărire penală cu prilejul efectuării percheziţiei la domiciliul inculpatului Solomon Antonie din municipiul Craiova.
Procurorii au dispus luarea măsurii preventive privind obligarea de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 15 martie 2010.
La data de 3 martie, 2010, Tribunalul Argeş a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile faţă de Solomon Antonie (comunicat 51/VIII/3 din 2010).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează într-un comunicat al DNA.