DNA: Percheziţii la CJ Dolj. Suspiciuni de licitaţii trucate

dna cj dolj phixr DNA: Percheziţii la CJ Dolj. Suspiciuni de licitaţii trucate poze

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală efectuează cercetări faţă de 8 funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj care, folosindu – se de autoritatea cu care au fost învestiţi, au intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un „comision” din valoarea contractelor.
Funcţionarii publici încălcându-şi atribuţiile de serviciu, au acţionat pentru adjudecarea unor licitaţii către firme agreate prin crearea condiţiilor tehnice şi organizatorice favorizante, producând astfel un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj.

În prezent sunt în derulare 10 percheziţii.

Procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic al SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei romane.

Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (ex – contracte de prestări servicii prin “fragmentarea” lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la 3 societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap “Sfântul Dimitrie cel Nou” Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăți comerciale “preferate”.
De asemenea, funcţionarii publici implicaţi au aprobat și avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor “protejate” în detrimentul obiectivelor publice.
Contractele acordate cu eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice au vizat: proiecte de consolidare/restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră (proiecte realizate, în parte, din fonduri europene).
Având în vedere că lucrările respective erau finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii europene.

În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj au pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre contracte.
La instrumentarea acestei, cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE