DGASPC Dolj: Sală de audiere a minorilor în sistemul de justiție juvenilă

comunicatus DGASPC Dolj: Sală de audiere a minorilor în sistemul de justiție juvenilă poze

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj va organiza în cadrul instituției o sală de audiere a minorilor în sistemul de justiție juvenilă, decizia fiind luată în urma unei întâlniri, care a avut loc în perioada 3-4 aprilie, la București, și care s-a desfășurat în prezența reprezentanților Ambasadei Republicii Franța, precum și a mai multor ministere, organizații neguvernamentale.
Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a precizat că, într-o primă fază, doar două săli de audiere a minorilor vor fi amenajate în România, respectiv la Craiova și Cluj.
„Întâlnirea de la București a fost organizată în cadrul proiectului «Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!», prin care se urmărește realizarea unei analize a situației actuale privind audierea minorilor în sistemul de justiție juvenilă, o analiză a cadrului legislativ și a practicilor în ceea ce privește audierea minorilor în România, Franța, Bulgaria și Republica Moldova.
Dezbaterile au pus accent pe aspectele privind audierea minorilor în condiții optime, lucrul în echipe pluridisciplinare, precum și coordonarea între profesioniștii cu responsabilități în protecția copiilor. Au fost prezentate modele de audiere a minorilor în procedurile penale și civile din Franța, Bulgaria, Republica Moldova și România.
Întâlnirea a fost urmată de o reuniune tehnică privind amenajarea a două săli de audiere minori în Craiova și Cluj.
În urma dezbaterilor în plen, dar și în cadrul atelierelor de lucru, s-a decis ca cele două săli de audiere să fie amenajate în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul celor două județe. Totodată, au mai fost stabilite procedurile de lucru, competențele și rolurile specialiștilor din echipele de audiere.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și-a asumat rolul de coordonator, având responsabilitatea de a derula prezentul proiect la nivelul județului Dolj.
Consideram oportună înființarea unei astfel de săli la Craiova, deoarece procedura de audiere poate afecta structura emoțională a unui minor, dacă nu este realizată de către specialiști cu competență în domeniu și într-un spațiu care să asigure protejarea intimității copilului”, a declarat directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și partenerii săi, Ambasada Franței în România, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția pentru Protecția Copilului (DPC), Ministerul Afacerilor Interne -Inspectoratul General al Politiei (IGP) și organizația franceză “La Voix de l’Enfant” au organizat în perioada 3-4 aprilie, la București, o masă rotundă cu tema – „Audierea minorilor: o provocare pentru justiția minorilor!”.
Evenimentul a fost prima întâlnire a profesioniștilor în cadrul proiectului AUDIS și va fi urmat de două sesiuni de formare profesională a echipelor pluridisciplinare în tehnica audierii minorilor, precum și de înființarea celor doua săli de audiere la Craiova si Cluj.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta:
– reprezentant Ambasada Frantei in Romania- dl.ambasador Philippe Gustin;
– reprezentant Ministerul Muncii, Familiei,Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice -dl.secretar de stat Codrin Scutaru ;
– reprezentant Avocatul Poporului-dl.director adjunct Adrian Oprea ;
– reprezentant Directia pentru Protectia Copilului-dna. consilier Simona Oproiu:
– reprezentant Ministerul Justitiei-dna.consilier Magda Calangiu;
– reprezentant Ministerul Afacerilor Interne-dna.inspector principal Nicoleta Nita;
– reprezentant Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC)- dl.presedinte Bogdan Simion;
– reprezentant Asociatia”Alternative Sociale” -dl.director executiv Catalin Luca;
– reprezentant Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj-dl.director general Florin Stancu;
– reprezentant Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj-dna.director general
– Nicoleta Molnar.

Conform calendarului implementării prezentului proiect, la sfârșitul lunii aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj va coordona activitatea de înființare a unui Comitet de pilotaj la nivelul județului, format din reprezentanți ai: DGASPC Dolj, Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Tribunalului Dolj, Judecătoriei Craiova, Inspectoratului de Politie al Județului Dolj, Centrul regional ANITP Craiova, medici cu specializarea pediatrie și neuropsihiatrie infantilă, reprezentantul unui ONG local cu experiență în domeniul protecției copilului.
DGASPC Dolj pune la dispoziție spațiul necesar amenajării sălii de audiere, dotarea acesteia fiind asigurată prin bugetul proiectului de Asociația Federativa “La Voix De L’Enfant”.
Consideram oportuna infiintarea unei astfel de sali la Craiova,deoarece procedura de audiere poate afecta structura emotionala a unui minor,daca nu este realizata de catre specialisti cu competenta in domeniu si intr-un spatiu care sa asigure protejarea intimitatii copilului.
BIROUL COMUNICARE,REGISTRATURA,RELATII CU PUBLICUL SI SECRETARIAT