Dezbatere despre bisericile româneşti din Valea Timocului

aman dezbatere biserici timoc Dezbatere despre bisericile româneşti din Valea Timocului poze

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” a găzduit ieri, 29 octombrie, dezbaterea pe tema “Bisericile româneşti din Valea Timocului – Bisericile româneşti din Banatul Sârbesc”, eveniment care a avut loc în cadrul campaniei de cunoaştere a românilor de peste Dunăre, intitulată “Învaţă despre românii din Serbia”. Proiectul se derulează pe parcursul unui an şi prevede o serie de cursuri, dezbateri, mese rotunde şi seminarii despre istoria, geografia, cultura, tradiţia, spiritualitatea şi obiceiurile românilor din Valea Timocului. Sunt antrenate oficialităţi din România şi Serbia, reprezentanţi ai ministerelor de resort, europarlamentari români, profesori universitari, studenţi, istorici, organizatorii fiind Asociaţia Studenţilor Timoceni, în parteneriat cu Cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii”, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” şi Consiliul Judeţean Dolj. Moderator al acestei dezbateri a fost tânărul student la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, Isidor Kostici, originar din Valea Timocului.
Au fost prezenți : Tudor Nedelcea, profesor, membru fondator al Asociaţiei Studenţilor Timoceni; părintele Marcel Răduț Selişte, delegat din partea Mitropoliei Olteniei, Cristinel Iovan, vicepreședintele Consiliului Judeţean Dolj; Ion Cobisenco, preşedintele Asociației Studenților Barasabeni din Craiova; Aleksander Najdanovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova; prof. Valentin Băluţoiu, Colegiul Naţional “Carol I”, autorul cărții “Istoria Românilor din Valea Timocului”, editată în două părți, una finanțată de Direcția pentru Cultură și alta de Ministerul Educației; Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte și Patromoniu Naţional; Alla Cebotari, actriţă la Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri; drd. Camelia Soare, reprezentant al Universităţii din Craiova, Raluca Călinoiu, elevă a Colegiului “Fraţii Buzeşti”, care a obţinut locul I la Olimpiada Internațională de Limba Română, Macedonia. În sală au prezenţi elevi şi studenţi, precum şi un grup de seminarişti din cadrul Seminarului Teologic “Sfântul Grigorie Teologul”, însoţiţi de părintele diacon Cristian Angel Stăiculescu, profesor în cadrul Seminarului.

Relaţia dintre biserică şi credincioşi, adusă în discuţie

Potrivit organizatorilor, evenimentul de ieri a fost dedicat unui subiect “extrem de sensibil pentru comunitatea românilor din Valea Timocului, și anume bisericilor, relația dintre biserică şi credincioși, slujbelor în limba română și bineînțeles că am vrut să apreciem modul în care Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia și nu în ultimul rând Mitropolia Olteniei sprijină comunitatea românească din Timocul Sârbesc. Pe parcursul acestor dezbateri ni s-au alăturat și românii din Basarabia, motiv pentru care ieri au fost și ei invitați să vorbească despre bisericile din Basarabia, despre slujbele care se țin acolo și despre prezența tinerilor la biserică, un lucru extrem de important pe care încercăm să-l promovăm și în rândul tinerilor din România: să mergem la biserică, să credem în Domnul nostru Iisus Hristos, să fim credincioși, să respectăm biserica și pe preoții noştri”. În cadrul dezbaterii, tânărul teolog Isidor Kostici a făcut o prezentare a bisericilor din Valea Timocului şi Banatul Sârbesc.

Vicepreşedintele CJ Dolj a apreciat numărul crescut de studenţi care au participat la acest eveniment. „Prezenţa dumneavoastră aici ne confirmă încă o dată că acesta este un proiect de succes. Nu am crezut că în secolul XXI mai pot să existe români care să fie împărţiţi în două, într-o regiune dintr-o ţară de peste Dunăre, să se numească români, iar pe Valea Timocului să se numească vlahi. Este un proces care este cunoscut şi, după cum dumneavoastră ştiţi, la momentul potrivit, statul român a avut o reacţie imediată şi a solicitat ca drepturile minorităţii române să fie respectate, după un model, dacă vreţi, românesc. Aşa cum sunt respectate drepturile altor minorităţi în România, tot aşa şi noi, statul român, am cerut ca drepturile românilor din Serbia să fie respectate şi recunoscute, iar această separare care duce la o diminuare artificială a numărului de români nu este un model european pe care să poţi să-l promovezi la nivelul unei construcţii politice, aşa cum este Uniunea Europeană”, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj.
De asemenea, părintele Marcel Răduţ Selişte a subliniat rolul important pe care îl are înţelegerea, comuniunea dintre românii şi sârbii ortodocşi cât şi sprijinul acordat românilor de peste graniţă de către Patriarhia Română.

„Patriarhia Română a sprijinit comunităţile româneşti din afara ţării”

„Suntem aici să mărturisim credinţa în Hristos, în Biserica Ortodoxă. Dacă ar fi să vorbim despre o logică a fiinţei umane, logica este următoarea: credinţa în Dumnezeu, şi pe noi ne-a binecuvântat Dumnezeu să fim creştin – ortodocşi, apoi credinţa în neamul care ţi-a dăruit trupul, cultura, tradiţiile, locul, şi aici vorbim despre neamul românesc, şi apoi sunt cele, mai mult sau mai puţin după puterile noastre, le adăugăm propriei fiinţe. Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română a păstrat permanent legătura, a sprijinit, mai ales după 1990, când ne-am căpătat libertatea, comunităţile româneşti din afara ţării, cu precădere pe cele aflate la graniţa cu România. Avem o tradiţie, o istorie a preocupării statului român şi Bisericii Ortodoxe Române pentru a se recunoaşte minoritatea română din fosta Iugoslavie, actuala Serbie, ca entitate cu drepturi depline. Avem nădejde în Dumnezeu, în faptul că Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserică soră, ce urmează şi mărturiseşte aceeaşi credinţă, va înţelege necesitatea bunei împreună slujiri între românii ortodocşi de acolo şi sârbii ortodocşi”, a adăugat părintele Marcel Răduţ Selişte, delegat la acest eveniment din partea Mitropoliei Olteniei.