Descoperă Nestematele Terrei – A VI-a Ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme

 

geme Descoperă Nestematele Terrei   A VI a Ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme poze

Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, deschide pe Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, vineri 17 Mai, ora 11:00, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, manifestare culturală tradiţională care se va desfăşura pe parcursul a trei zile, până în data de 19 Mai, ora 14.

În România, primele saloane de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
La Craiova, prima ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Geme şi Fosile a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008 şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. An de an, numărul participanţilor a crescut, ajungând de la 28, la prima ediţie, la 46, la ediţia din anul 2012. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat. Acesta este şi scopul principal al salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.
Participanţii la Salonul Naţional de Minerale, Geme şi Fosile sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) sau din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). De o simpatie aparte se bucură participanţii care provin din Africa sau din India, stabiliţi în România sau aflaţi la studii aici. La ultimele două ediţii ale salonului organizat de către Muzeul Olteniei au participat şi câţiva craioveni care au prezentat bijuterii hand-made. În general participanţii sunt oameni cu o pregătire superioară în domeniu (profesori universitari – Laszlo Palinkas, de la Universitatea din Budapesta, doctori în mineralogie – Oscar Edelstein din Sighetul Marmaţiei, geologi – Emil şi Livia Spiac, Carmen şi Costin Andrei, Andrei Gorduza etc.) sau pasionaţi care au aprofundat cunoştinţele, ajungând la un nivel ridicat de competenţă, capabili să ofere explicaţii şi îndrumări publicului vizitator sau cumpărătorilor.
În mare, Salonul Naţional de Minerale, Geme şi Fosile este o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul Salonului Naţional de Minerale, Geme şi Fosile sunt cuprinse şi conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: „Itinerarii geologice danubiene”, susţinută de dr. Florina Diaconu, de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, şi „Păduri fosile din Olteni”, susţinută de dr. Valentin Paraschiv, cercetător la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti.
Considerăm că cea de-a şasea ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în perioada 17 – 19 Mai, se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la constituirea unei frumoase tradiţii.

MANAGER,
DR. Florin Ridiche