Desant ministerial pe urmele “afacerii Pogany”

grivoi Desant ministerial pe urmele afacerii Pogany poze

Ministrul Culturii şi-a trimis şeful Corpului de Control la Craiova după izbucnirea scandalului privind revendicarea “Domnişoarei Pogany”. 

Mihail Gorgoi, şeful corpului de control al Ministrului Culturii a vizitat azi Muzeul de Artă din Craiova şi sediul CJ Dolj, de unde a cerut explicaţii şi documente privind procesul de revendicare ce are ca obiect replica “Domnişoarei Pogany” găzduită de muzeul craiovean. „Am ridicat copii după întâmpinarea pe care a făcut-o cea care a solicitat retrocedarea statuetei. Săptămâna trecută am aflat de acest proces de la Direcţia de Cultură de aici. Consiliul judeţean a luat toate măsurile, inclusiv de a angaja o casă de avocatură care să se prezinte în instanţă.  Se va stabili la minister dacă se vor lua măsuri împotriva cuiva în acest caz. Eu nu am venit decât să fac o analiză a documentelor şi să transmit mai departe, la minister, concluziile. Decizia se ia mai departe de către conducerea ministerului. Avem aici o direcţie de cultură care ar fi trebuit să ştie şi ar fi trebuit să anunţe la minister. Ar fi trebuit să anunţe când au aflat. Ar fi trebuit să ştie mai de mult de acest proces şi nu cunosc motivele pentru care nu au aflat mai de mult. Dacă se fac vinovaţi, poate vor fi sancţionaţi”, a declarat Gorgoi.

Reprezentantul ministerial spune că bănuieşte o “tendinţă de fals” după prima lectură a documentelor depuse în dosarul cauzei.

„Avem copii după documente. Am văzut un act pe care se află semnătura proprietarului şi un alt act pe care nu este semnătura proprietarului şi pe care l-a băgat în instanţă familia. Nu ştiu de ce. Mă face să cred că a fost tendinţă de fals aici. Dacă ar fi să respectăm toate procedurile juridice, ar fi normal să facem plângere penală”, a spus Mihail Gorgoi.

Scandalul “Pogany” a izbucnit la Craiova în urmă cu câteva zile, când şeful DIrecţiei de Cultură Dolj, Dan Lupescu, a anunţat pericolul în care se află Muzeul de Artă din Craiova de a pierde statueta în cauză, susţinând în plus că apararea în instanţăa autorităţilor judeţene a fost una “apatică”. Lupescu a precizat că a aflat despre revendicarea în instanţă a domnişoarei Pogany cu prieljul unei verificări de rutină la Muzeu, deşi procesul începuse de aproape un an de zile.