Deputat ION CUPĂ: FENOMENUL DEFRIȘĂRILOR ILEGALE TREBUIE STOPAT, ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA

Deputat ION CUPĂ: FENOMENUL DEFRIȘĂRILOR ILEGALE TREBUIE STOPAT, ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA

Este inacceptabil ca sub ochii statului român,în fiecare an, 20 de milioane de metri cub de lemn să fie tăiate ilegal. Voi iniția o dezbatere, cu toți actorii din domeniu,în cadrul Comisiei pentru  mediu si echilibru ecologic din Camera Deputaților.Am putea propune chiarconstituirea unei Comisii Parlamentare de Anchetă asupra defrișărilor ilegale”

 

Statul român, dacăține la identitatea sa și la avuția națională, nu trebuie să mai tolereze nicio zi tăierile ilegale de material lemnos. Acestea(cca 20 milioane de metri cub anual) au ajuns, se pare,  să depașească volumul tăierilor autorizate.

Nenumăratelor semnale difuzate de mass media despre acest fenomen grav, li se adaugă acum și cel al jurnaliștilor de la platforma Netflix, care vor difuza, începând cu 27 noiembrie, un documentar despre tăierile ilegale de lemn din păduri seculare sau parcuri nationale, așa cum sunt  Parcul Național Retezat sauParcul Național Domogled-Valea Cernei.

Din cauza acestor tăieri ilegale din pădurea  Ciucevele Cernei – parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Romania riscă să piardă,în curând, acest statut important.

Consider că statul român trebuie să reacționeze cu un răspuns integrat la tot acest jaf făcut în numele profitului imediat și să nu se mai lase depășit, an de an, de acest fenomen.

Voi invita la  prima ședință a  Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputaților, al cărei președinte sunt, pe toți actorii instituționali  cu responsabilități îndomeniu (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Romsilva, Garda Forestieră, Poliția, Jandarmeria, Garda Națională de Mediu etc.),  ong-urile de mediu, pe cei din industria de profil,pentru a identifica toate măsurile urgentede ordin legislativ, și nu numai, care se impun.Îi voi invita deasemenea  pe cei de la Recorder, Netflix, pe toți  jurnaliștii care au realizat documentare, reportaje despre defrișările ilegale.

Trebuie sa aflăm întregul adevăr despre fenomenul abuzurilor repetate asupra pădurilor, implicit asupra mediului, fenomencare devine, tot mai mult, un risc la adresa securității naționale a României.