Deconcentrate decapitate

m ccr Deconcentrate decapitate poze

Curtea Constituţională a respins legea de modificare a statutului funcţionarilor publici, ultima tentativă a coaliţiei de guvernământ de a-şi numi legal oamenii în fruntea serviciilor deconcentrate.  Curtea Constituţională a dezbătut astăzi o sesizare depusă de 34 de senatori şi a decis că patru dintre punctele art 1 ale actului normativ sunt neconstituţionale. Este vorba printre altele şi de paragrafele care privesc funcţiile de conducere ale serviciilor deconcentrate. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, dispare orice bază legală pentru numirile în fruntea deconcentratelor făcute de PDL din 2009 încoace, la cârma acestora urmând, cel puţin teoretic, să se întoarcă peneliştii numiţi pe vremea guvernării Tăriceanu.

“În şedinţa din data de 14 aprilie 2010, Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, următoarele:
– obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.I pct.1, pct.6, pct.27 şi pct.28 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de un număr de 34 de senatori;
– obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de parlamentari aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că următoarele dispoziţii din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici sunt neconstituţionale:
– art.I pct.1 – care modifică art.13 alin.(1) lit.d) din Legea nr.188/1999;
– art.I pct.6 – care modifică art.58 alin.(1) şi (3) din Legea nr.188/1999;
– art.I pct.27 – care modifică art.111 din Legea nr.188/1999;
– art.I pct.28 – care modifică anexa, cap.I lit.B pct.4 şi 5 din Legea nr.188/1999.
Motivarea soluţiei va fi prezentată În cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, precizează comunicatul Curţii Constituţionale.

Trebuie spus că legea de modificarea şi completare a legii 188 privind statutul funcţionarilor publici este a treia tentativă a Guvernului Boc de a da o bază legală înlocuirii şefilor la serviciile deconcentrate. Pe parcursul anului trecut, guvernanţii au mai emis două ordonanţe de urgenţă cu conţinut aproape identic în acelaşi scop, ambele fiind însă respinse de Curţea Constituţională.