Deca, alături de Mario Oprea şi şeful Agenţiei Naţioale Antidrog la bilanţul CRPECA Craiova

antidrog 5 Deca, alături de Mario Oprea şi şeful Agenţiei Naţioale Antidrog la bilanţul CRPECA Craiova poze

La evaluarea activităţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova au participat prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, senatorul de Dolj Mario Ovidiu Oprea, subprefectul de Dolj Ionel Ciobotea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog-Chestor de poliţie Sorin Oprea şi şeful C.R.P.E.C.A Craiova-insp. Monica Iliescu, alături de reprezentanţii instituţiilor partenere.

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A) Craiova (C.R.P.E.C.A). are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti în domeniile: prevenirea criminalităţii, psihologie, medical, asistenţă socială şi educaţie-învăţământ şi funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj.

Prevenirea consumului de droguri in randul elevilor, in mediul familial si la nivelul comunitatii locale, inclusiv in penitenciar, sunt câteva dintre principalele acţiuni desfăşurate de C.R.P.E.C.A.

Şeful C.R.P.E.C.A Craiova-insp. Monica Iliescu:

“Pe parcursul anului 2012, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova a implementat, la nivelul judeţelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, un număr de 35 proiecte locale, dintre care menţionăm: „În pragul vieţii“, „Tutunul şi alcoolul – prieteni sau duşmani?“, derulate în parteneriat cu I.S.J. Dolj, „Prin cultură împotriva viciilor“, derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, „Învaţă să spui NU”- proiect ce s-a desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului III “, „Învaţă să spui NU drogurilor!”- proiect desfăşurat în parteneriat cu I.S.J. Gorj, „Prevenirea consumului de droguri”, proiect desfăşurat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Gorj, ,,Dependenţi de sănătate’’ – proiect de prevenire în şcoală, în colaborare cu D.S.P. Mehedinţi, C.J.R.A.E, ,,Să cerem ajutor”, proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor, în colaborare cu cabinete medicale şcolare, „Lideri pentru siguranţă”, proiect realizat în parteneriat cu I.P.J. Olt, „Drogurile – poveşti fără happy end” – un proiect iniţiat în parteneriat cu I.S.J. Olt, Consiliul Judeţean Olt, „Educaţie antidrog în mediul rural”, proiect iniţiat în parteneriat cu I.S.J. Olt.”

Prefectul judeţului Dolj, Marius Deca:

„Doresc să vă asigur de întreg sprijinul instituţional al Instituţiei Prefectului-Judeţul Dolj cât şi al meu personal în acţiunile întreprinse de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova, împreună cu echipele sale multidisciplinare din instituţii, organizaţii neguvernamentale, în implemenatrea la nivel local a programelor naţionale de reducere a cererii şi ofertei de droguri, precum şi a derulării multitudinii de activităţi conjugate în vederea atingerii obiectivelor propuse. Acest sprijin şi această colaborare se desfăşoară deja în cadrul instituţional amintit, iar buna lui derulare se poate măsura şi în numărul relativ scăzut al consumatorilor de droguri în ultimii ani şi în eradicarea practic la nivelul judeţului Dolj, a consumului de substanţe etnobotanice”.

 

 

Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog-Chestor Sorin Oprea:

“Mă bucur să mă reîntâlnesc cu domnul senator Oprea, cu care am colaborat foarte bine anii precedenţi la îmbunătăţirea legisşaţiei antidrog. Mai avem foarte multe lucruri de făcut: să monitorizăm şi să estompăm consumul de droguri. Noua strategie ţine cont de normele europene, însă noi trebuie să ne raportăm la realitatea din ţara noastră. Printre urgenţele la nivel naţional se află contracararea drogurilor în rândul elevilor”.

Senatorul de Dolj Mario Ovidiu Oprea, iniţiatorul proiectului de lege prin care s-a incriminat comercializarea de produse etnobotanice:
“A fost o perioadă în care războiul cu aceste magazine de etnobotnice părea o misiune imposibilă. O perioadă în care nu trecea o săptămână fără să vedem un caz dramatic, cu o viaţă distrusă de aceste produse şi, cu toate astea, de câte ori era închis un magazin de vise, se deschidea altul, ori comerţul se muta pe internet. În cele din urmă am reuşit să introducem o lege care să pedepsească acest comerţ. Noua lege pune pe umerii celor care comercializează astfel de substanţe toate sancţiunile prevăzute de lege”.