Debutul Stagiunii Teatrale 2014-2015 la Teatrul Naţional ʺMarin Sorescuʺ Craiova

 

 

 

După o binemeritată vacanţă de vară ce a răsplătit echipa de actori şi tehnicieni ai Teatrului Naţional ʺMarin Sorescuʺ Craiova, este timpul ca aceştia să reînsufleţească scenele şi să încânte din nou iubitorii de teatru odată cu ridicarea cortinei.

Proiecte noi, succese mari. Aşa se defineşte pe scurt Stagiunea Teatrală 2014-2015 care reprezintă o promisiune de extindere a vizibilităţii instituţiei de cultură craiovene prin premiere, proiecte colaborative noi, turnee naţionale şi internaţionale, participări la festivaluri de gen şi acţiuni de implicare în viaţa comunităţii.

Startul va fi dat pe 16 septembrie de spectacolul ʺProfu’ de religieʺ de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care a fost distins cu Premiul Publicului (locul al II-lea) la Festivalul de Teatru ʺNew plays from Europeʺ de la Wiesbaden (Germania, 22-24 iunie).

Pe 17 septembrie va avea loc la Craiova cea de-a VI-a ediţie a Colocviilor Ion D. Sîrbu, în organizarea Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman şi a Teatrului Naţional ʺMarin Sorescuʺ. Partener, Asociaţia Culturală Taberna. Colocviile se vor desfățura la sediul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, de la ora 14,00. Iniţiatorul colocviilor este scriitorul Nicolae Coande. Tema dezbaterii colocviilor va fi Ion D Sîrbu – un sfert de veac de posteritate. Se vor reuni la Craiova pentru a-l omagia pe importantul scriitor cercetători, monografi, scriitori care s-au aplecat asupra vieţii şi operei sale: Mihai Barbu, Dumitru Velea, Adrian Dinu Rachieru, Ion Barbu, Mihaela Bal, Flori Bălănescu, Sorin Delaskela, Marian Boboc, Ioan Lascu, Cornel Mihai Ungureanu, Horia Dulvac (Craiova). Invitaţi speciali – Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului, pictorul Viorel Penișoară Stegaru, prieten și colaborator al scriitorului. Cu acest prilej, va fi lansat volumul lui Ioan Lascu, Ion D. Sîrbu, așa cum a fost. Convorbiri despre Gary, Editura ʺRamuriʺ, 2014.

ʺÎntâlnirile SPECTACTORʺ, moderate de Nicolae Coande, vor reîncepe duminică, 21 septembrie, de la orele 11h00, la sala ʺIon D. Sîrbuʺ, ocazie cu care academicianul Răzvan Theodorescu va susține conferința Oltenia lui Brâncoveanu având ca temă ʺAnul Brâncoveanuʺ sau 300 de ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, mazilit de turci și asasinat la Constantinopol împreună cu fiii săi, în anul 1714.

Naţionalul craiovean va fi prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea pe 23 septembrie cu spectacolul ʺProfu‘ de religieʺ de Mihaela Michailov, regia Bobi Pricop, şi pe 24 septembrie cu ʺFamilia Totʺ de Örkeny István, regia Bocsárdi Laszló.

Tot în această toamnă, spectacolul ʺProfu‘ de religieʺ este invitat şi la Festivalul Naţional de Teatru, unde se va bucura de aplauzele primite în două reprezentaţii programate pe 28 octombrie la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, urmat de reprezentaţiile piesei ʺFamilia Totʺ din 29 şi 30 octombrie.

Spectacolul ʺRinoceriiʺ, regizat de Robert Wilson, va fi prezentat în noua stagiune pe 10-11-12 octombrie, iar pe 1 şi 2 noiembrie în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a cărui închidere oficială va avea loc la Craiova, pentru prima dată într-o locaţie alta decât capitala.

 

 

 

 

 

 

 

Succesul celor trei spectacole, ʺFamilia Totʺ, ʺProfu’ de religieʺ şi ʺRinoceriiʺ confirmă munca depusă de colectivul Naţionalului craiovean în ultimele două stagiuni, cu atât mai mult cu cât păstrează, tradiţional, linia creaţiilor realizate de regizori din generaţii diferite, din şcoli şi cu viziuni artistice diferite: Bobi Pricop, László Bocsárdi şi Robert Wilson.

Toamna se numără bobocii sau…premierele!

ʺCăpşunile şi Orfaniiʺ (în germană ʺErdbeerwaisenʺ) este produsul final al unui proiect teatral intercultural, experimental, multilingvistic şi documentar ce explorează Arta de a Îmbătrâni în societatea europeană, demarat în anul 2013. Spectacolul va avea premiera absolută la Teatrul Naţional din Craiova pe 28 septembrie şi la Teatrul de Stat Braunschweig din Germania pe 23 octombrie. În perioada 1-4 octombrie, spectacolul va pleca în turneu naţional la Sibiu, Braşov şi Bucureşti.

Piesa este o creaţie absolut originală a unui colectiv de artişti ai Teatrului Național ʺMarin Sorescuʺ, Teatrului de Stat Braunschweig (teatre membre ale Convenţiei Teatrale Europene) și werkgruppe2, o companie independentă de teatru din Göttingen.

Titlul spectacolului definește o generație de copii din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți ʺcăpșunariʺ, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârsnice sau fac muncă sezonieră, indiferent că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Atunci când părinții se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în țară. Proiectul ʺCăpşunile şi Orfaniiʺ dezbate ʺprețulʺ absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte lipsa cea mai acută? Ce urmări emoționale, structurale și pe termen lung  are acest lucru asupra copiilor și asupra întregii familii?

Proiectul a fost posibil cu sprijinul organizaţiilor Salvaţi Copiii – România, World Vision – România şi Goethe-Institut Bucureşti.

 

Echipa creativă a spectacolului este compusă din:

 

Regia artisticăJulia Roesler

DocumentareJulia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu

Muzică originală Kim Efert

Scenografie & costumeAdrian Damian

Asistent costume Veronika Kaleja

TextSilke Merzhäuser, Axel Preuß

Translator Alexandru Sterescu

 

Cu Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon

 

Asistent regie Max Hanisch

 

Asistenți stagiari Florian Berghöfer, Merle Kirchberger,Hanna Puder

 

Regie tehnică George Dulămea, Mircea Vărzaru Mașiniști Cristi Petec, Stan Alin Sunet George Udrea

 

 

 

 

 

Lumini Dodu Ispas Recuzită Nina Răducanu Cabiniere, Lavinia Petec Mariana Săceanu Machiaj Minela Popa

 

Direcție tehnică Ralf Wrobel Coordonator lumini Frank Kaster Echipamentelumini Jörg Schmidt Directorsunet Burkhard Brunner Directorcostume Ernst Herlitzius Director măști Nicolaus Guth Director ateliere Petra Röder Inginer producție Stephan Busemann Lăcătușerie Armin Zühlke Coordonator protocol Sonja Bähr Tâmplărie Peter Kranzmann Director decorațiuni și mobilier Axel Schneider

 

 

Biletele la spectacole pot fi procurate de la agenţia teatrală, Str. A.I.Cuza, nr. 11, Craiova, cu program zilnic de la 09h30-18h30, sau online pe www.tncms.ro/bileteportal.php şi www.eventim.ro