Debranşare în alb pentru regia de termoficare

primaria Debranşare în alb pentru regia de termoficare poze

Regia Autonomă de Termoficare din subordinea CLM vrea să treacă la facturarea individuală a consumatorilor şi, implicit, să capete dreptul de a-i debranşa pe restanţieri, fără a lăsa în frig un cvartal întreg. Măsura urmează să fie adoptată la şedinţa CLM de joi.  
Proiectul este o coproducţie a Regiei Autonome de Termoficare (RATf) şi sindicatului asociaţiilor de proprietari din Craiova, care invocă modificări legislative, ultimele datând din 2009, ce permit încheierea de contracte de furnizare cu fiecare asociaţie de proprietari şi de convenţii cu fiecare consumator sau proprietar în parte.
“Adoptarea acestei hotărâri va permite RA Termoficare încheierea Contractului de furnizare a energiei termice cu Asociaţiile de proprietari/locatari, concomitent cu încheierea unei convenţii cu fiecare membru al asociaţiei, în calitate de consumator, convenţii ce vor fi anexe la contractul de furnizare. Acest lucru se va materializa prin emiterea de facturi pentru fiecare consumator în parte, acesta asumându-şi în mod individual răspunderea achitării contravalorii facturii emise, în caz contrar răspunzând de nerespectarea obligaţiilor contractuale prevăzute în convenţie, conform prevederilor legale. Achitarea facturilor de către consumatori se va face către RA Termoficare prin modalităţile stabilite în convenţiile încheiate între aceasta şi consumator”, se precizează în raportul anexat proiectului de hotărâre.
Decizia aparţine consilierilor locali, care vor lua în dezbatere acest proiect la şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Municipal.
Potrivit directorului tehnic al RATf, Nicolae Degeratu, în ciuda facturării individuale a consumului de energie termică, plata se va face tot la asociaţiile de proprietari. Acestea nu dispar din schemă, dar schimbarea majoră vine în privinţa modului în care regia îi poate trata pe rău-platnici. “Noi semnăm contracte cu asociaţiile de proprietari şi cu fiecare proprietar în parte. Una dintre clauzele cuprinse în aceste contracte, la capitolul privind obligaţiile utilizatorului, prevede că acesta trebuie să asigure personalului nostru accesul la instalaţiile din interiorul apartamentelor, inclusiv pentru debranşare. Proprietarii se obligă deci prin contract să ne dea drumul în case, în cazul în care nu îşi achită facturile. Dacă se răzgândesc, mergem în instanţă şi obţinem sentinţă de executare. Durează două zile”, a declarat Degeratu.
Clauza de debranşare este cuprinsă la articolul 9 al modelului de contract întocmit de reprezentanţii municipalităţii, care prevede că utilizatorii au obligaţia “să permită accesul furnizorului la instalaţiile de utilizare a energiei termice aflate în folosinţă sau pe proprietatea sa, pentru verificarea funcţionarii şi integrităţii acestora ori pentru debranşarea/deconectarea instalaţiilor în caz de neplată sau de avarie”.