De câte regii ale primăriei Craiova ai nevoie ca să dobori un plop?

m plopi De câte regii ale primăriei Craiova ai nevoie ca să dobori un plop? poze

Răspunsul: minim două, dintre care musai una de profil, specializată în fasonări, defrişări şi alte lucrări de sezon, după cum au aflat ieri locatarii blocurilor de la Rotonda, de pe Calea Bucureşti.  Pe principiul “o regie nu vine niciodată singură”, craiovenii de pe strada George Fotino din  cartierul Calea Bucureşti au avut ieri prilejul să admire pe viu cum conlucrează cu succes unităţile din subordinea primăriei când e vorba să dea gata un amărât de plop. Mini-defrişarea de primăvară a avut două regii coautoare: Regia Autonomă de Termoficare şi RAADPFL Craiova, care acţionează din câte se pare în tandem: una loveşte subtil dar temeinic la rădăcină, cealaltă vine să desăvârşească opera cu drujba. Explicaţia oficială a primăriei e simplă: plopul a fost niţel deranjat la rădăcină de nişte lucrări executate de Termoficare, aşa că au fost chemaţi cei de la RAADPFL să-l doboare, întrucât reprezenta un pericol pentru trecători. Explicaţia pare plauzibilă, dar sunt de înţeles şi craiovenii care au înroşit ieri telefoanele reclamând “execuţia plopului”, mai ales că, în urmă cu mai puţin de un an, aceiaşi angajaţi ai RAADPFL reuşiseră performanţa să doboare un alt plop, în aceeaşi zonă, fix peste o conductă de gaze a Distrigaz Sud, care s-a şi retezat de alfel sub presiunea evenimentelor.

Sentimentele locatarilor de la Rotonda la vederea desfăşurării de forţe din faţa blocului au fost, deci, împărţite: unii s-au bucurat că în sfârşit li se deschide câmpul vizual către toate ferestrele vecinilor de la scara B, alţii şi-au adus aminte cum l-au crescut de mic pe respectivul arbore, pe care, pentru că nu suntem familiarizaţi cu dialectul zonei îl vom numi simplu “fostul plop de la scara B”. Mai ales că nimeni nu s-a sinchisit să anunţe că va planta măcar un un corcoduş sau o tufă în locul plopului bătrân de zeci de ani.

m muncitori raadpfl De câte regii ale primăriei Craiova ai nevoie ca să dobori un plop? poze

Iată declaraţia unuia dintre locatari, căruia îi protejăm pe jumătate identitatea. Nu de alta, dar n-am reuşit să-i reţinem complet numele de familie, când ne-a trezit din somn ieri dimineaţă, după ce dăduse în prealabil o raită telefonică fără sorţi de izbândă prin primărie.

“Eu, ca plătitor de impozite şi taxe, pot să spun că sunt total nemulţumit de modul în care acţionează oamenii primăriei. Nu-şi respectă nici măcar propriile hotărâri de consiliu local. Cei de la RAADPFL au venit fără să-i cheme nineni, căci nici administratorul şi nici preşedintele asociaţiei nu ştiau despre ce e vorba, fără nici o hârtie la mână, fără aviz de la regia silvică şi fără măcar să anunţe că au de gând să planteze ceva în schimb şi s-au apucat să taie plopul. Vreau să spun că pe cel care era putregăit la mijloc l-au lăsat neatins, dar l-au tăiat pe cel falnic. Vreau să spun că eu îmi aduc aminte şi acum, cum, copil fiind, am cărat apă cu găletuşa şi am ajutat la plantarea acelor plopi, că înainte nici buruienile nu creşteau în faţa blocului. Am încercat să sunăm peste tot, dar nu am reuşit să ne înţelegem cu nimeni de la primărie, probabil şi din cauza vidului de putere care s-a creat, doar cu directorul RAADPFL, care era foarte vocal. Poate strâng lemn pentru familiile nevoiaşe, pe care le ajută primăria la încălzire, sau au fost rupte iarna asta băncile din centru şi RAADPFL nu are bani de material să le repare”, a spus Marius B.