Daniel Fenechiu, distins cu premiul „Avram Iancu” al Baroului Dolj

 


Avocatul Daniel Fenechiu, parlamentar și prim-vicepreședinte al UNBR, a primit ieri premiul „Avram Iancu” pe 2019 din partea colegilor din Baroul Dolj conduși de Lucian Săuleanu, într-o ceremonie organizată în Sala „Mihai I” a universității din Craiova, în prezența a numeroși profesori de drept, magistrați și avocați.


„În momentul în care politicile publice erau foarte bine caracterizate în Parlament, cel mai aproape îmi erau problemele confraților. La început, a durat un timp să înțeleg cum pot face ceva din Parlament pentru această profesie. Pentru că este o foarte mare diferență dintre teorie și practică. Avocații parlamentari erau foarte dezbinați din cauza orientărilor politice diferite și din această cauză a fost dificil să îi apropiem. Anul trecut am constat că se mișcă ceva în avocatura românească, există un grup de decani care chiar vor să facă ceva și în acel context am constatat că problemele avocaților se rezolvă numai în Parlamentul României. Am avut, de exemplu, sesizări de la mai multe barouri din țară referitoare la încălcarea dreptului avocatului de a intra în sediul de Parchet sau de Poliție cu telefonul mobil. A fost o muncă destul de interesantă de a explica unui parlamentar, ca să ne susțină demersul, de ce are nevoie un avocat de un telefon mobil. Colegii noștri ne-au trimis toate motivațiile necesare iar în momentul când parlamentarii au înțeles, Procurorul General al României a venit cu un nou ordin prin care avocații intră cu telefoanele mobile în sediul Parchetelor. Urmare a presiunii exercitate de profesie, la o întâlnire pe care am organizat-o cu peste 20 de decani, Ministrul Justiției a fost de acord să mărească onorariule din oficiu, cert este că situația s-a rezolvat în două zile. Și locul în care se dau aceste bătălii este în Parlament. Nu s-a rezolvat însă peste tot în secțiile de poliție, unde au găsit un tertip prin care spun că în zonele în care se lucrează cu documente secrete, se poate restricționa accesul cu telefoane mobile și tehnică de calcul. Tocmai ce m-a sunat decanul Baroului Prahova, care mi-a spus că la Poliția Băicoi s-a restricționat accesul cu telefoane și laptopuri în tot sediu. Practic, la poliția Băicoi se lucreaăză numai cu documente secrete. De la intrare. Și atunci, toată lumea a înțeles că pentru drepturile tale, indiferent că ești avocat sau nu trebuie să te bați. Cred că vom putea avea mai multe rezultate când vom fi mai uniți și când solidaritatea între avocați nu va mai fi doar o expresie pierdută prjn regulamente. Vă dau un exemplu. În 2005, s=a constat că, o dată cu noile prevederi în materie de fond funciar, nu existau destule notariate care să asigure autentificarea actelor, că oamenii erau siliți să parcurgă distanțe foarte mari pentru perfectarea tranzacțiilor și, la nivelul cabinetului Ministrului Agriculturii de atunci s-a venit cu soluția ca aceste acte să poată fi autentificate de avocați. Proiectul a fost întocmit la ora 10.000, urmând ca, la ora 14.00 să fie prezentat în ședință de Guvern. Ei bine, la ora 11.00 erau 400 de notari adunați să protesteze în curtea ministerului, iar acel proiect a căzut. În momentul în care vom fi și noi în stare ca, în câteva ore, să strângem 1000 de avocați în fața Ministerului Justiției, cred că vom avea rezultate mai bune”,, a spus Daniel Fenechiu.

Tot ieri a avut loc și ceremonia depunerii jurământului profesional al avocaților care au promovat examenul din sesiunea august 2019, în Baroul Dolj, 28 la număr.